Unii directori FMI au spus ca masura cresterii TVA ar putea sa aiba un efect negativ asupra ratei inflatiei, dar, in acelasi timp au admis ca sunt masuri corective care consolideaza anvelopa fiscala a Romaniei, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
"Mesajul Fondului este unul pozitiv, care imbunatateste perceptia despre Romania pe pietele internationale. Mesajul principal este acela ca finantatorii externi sunt alaturi de Romania in acest proces al revenirii la crestere economica", sustine Mihai Tanasescu (foto).

"Au fost unii directori care au aratat ca introducerea acestor masuri, in special a cresterii TVA, ar putea sa aiba un efect negativ asupra ratei inflatiei, asupra procesului de revenire la crestere economica, dar in acelasi timp au subliniat ca sunt masuri corective care consolideaza anvelopa fiscala a Romaniei", a declarat Tanasescu in cadrul unui interviu la Radio Romania Actualitati, citat de NewsIn.

"Cred ca mesajul pe care directorul executiv al board-ului l-a dat Romaniei este un mesaj, daca vreti, de solidaritate fata de eforturile pe care romanii si, sigur, tara le face in aceste momente", a mai spus Tanasescu.

El spune ca Fondul a incurajat autoritatile sa continue programul de consolidare fiscala in acest an si in anii care urmeaza.

"Fondul a tinut sa sublinieze faptul ca reformele structurale, accelerarea implementarilor, reprezinta cheia intr-o recuperare cat mai rapida a economiei romanesti", spune Tanasescu.

Consiliul Director al FMI a anuntat sambata ca a finalizat cea de-a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania si a aprobat eliberarea unei transe de 913,2 milioane euro (1,1146 miliarde dolari, sau 768 milioane DST), care poate fi transferata imediat.

"Finalizarea revizuirii permite transferul imediat al sumei de 768 milioane DST (913,2 milioane de euro), majorand totalul fondurilor eliberate la 9,031 miliarde DST (aproximativ 10,738.8 miliarde euro sau 13,475 miliarde dolari)", se arata intr-un comunicat al Consiliului Director al FMI.

"Pe fondul unei ample recesiuni, autoritatile romane au facut pasi semnificativi catre refacerea stabilitatii macroeconomice si obtinerea unei ajustari ordonate a dezechilibrelor existente inainte de debutul crizei. Acestea au luat masuri ambitioase de ajustare, pentru a stavili pozitia fiscala in declin si pentru a pregati o imbunatatire sustenabila a finantelor publice", a spus John Lipsky, prim-director executiv adjuct al Fondului.

"Echilibrarea ajustarilor fiscale prin reducerea cheltuielilor si majorarea impozitelor va ajuta la diminuarea impactului social (al acestor masuri-n.r.), corectand in acelasi timp cresterea excesiva a salariilor din sectorul bugetar din trecut", a mai spus Lipsky.

Acordul stand-by cu Fondul a fost aprobat pe 4 mai 2009 si insumeaza 11,443 miliarde DST (aproximativ 13,607 miliarde euro, sau 17,074 miliarde dolari). Acordul permite statului acces la resursele FMI in echivalentul a 1.111% din cota Romaniei in cadrul Fondului. Comitetul executiv a anuntat ca a aprobat si cererea Romaniei de amanare a relizarii anumitor criterii de performanta, care ar fi trebuit sa fie indeplinite pana la sfarsitul lunii iunie 2010.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri