Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, omul in care romanii au cea mai mare incredere, a explicat clar ca rata inflatiei va ajunge la 8% la finalul acestui an ca urmare a majorarii cotei TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%. Totusi, guvernatorul spera ca deficitul de cerere ii va determina pe comercianti sa suporte majorarea TVA din propriul buzunar.
Rata anuala a inflatiei va ajunge in decembrie la 8%, potrivit scenariului actual al BNR prezentat de guvernatorul Mugur Isarescu.

Astfel, in ipoteza in care banca centrala va mentine dobanda cheie la nivelul de 6,25%, dobanda reala din economie o sa devina negativa.

"Estimarea noastra este ca la sfarsitul anului vom avea o rata anuala a inflatiei undeva la 8%, dar mentionez ca aceasta nu este proiectia finala", a declarat Mugur Isarescu.

O crestere a cotei TVA cu 5 puncte procentuale ar conduce, aritimetic, daca toata aceasta crestere s-ar transmite integral la acelasi nivel si daca ar fi aplicata la toate preturile din cosul de consum, la o majorare cu circa 4,2 procente a ratei inflatiei, arata datele BNR.

Rata anuala a inflatiei se situa in luna mai la nivelul de 4,42%. O majorare cu inca 4,2 procente ar conduce la un salt al inflatiei pana la 8,62% la final de an.

Insa, in cosul de consum sunt si produse care au o cota redusa de TVA, de 9%, in total avand o pondere de circa 5%. De asemenea, in cos mai exista si produse cu TVA 0%, iar ponderea lor este de aproximativ 4%. Guvernul a majorat cota TVA generala cu 5 procente, de la 19% la 24% de la 1 iulie 2010, dar a mentinut cota redusa de 9%.

In consecinta, tot un calcul aritmetic prezentat de guvernatorul BNR arata ca, tinand cont de aceste 2 grupe, care au impreuna o pondere de circa 9% in cosul de consum, majorarea inflatiei ar fi, cu transmitere integrala, de 3,9 procente. Rata inflatiei ar urca la 8,32% in al doilea scenariu.

"Acestea sunt calcule aritmetice, economia este insa ceva mai complicata. Observam ca aceasta transmitere integrala nu s-a aplicat. Explicatia este legata de existenta unui substantial deficit de cerere si, in aceste conditii, chiar din reactiile publice ale unor producatori si lanturi de magazine am vazut ca o parte a agentilor economici, in special cei a caror cerere este mai sensibila la modificarea preturilor, nu au recurs la majorarea preturilor", a mai declarat guvernatorul bancii centrale din Romania.

Banca centrala nu are parghiile necesare pentru a contracara prima faza a efectelor majorarii TVA, mai exact cresterea rapida a preturilor ca urmare a incorporarii cotei majorate, a explicat priviceguvernatorul BNR, Cristian Popa. Totusi, pe termen mediu si lung, banca centrala reintareste obiectivul sau principal, si anume asigurarea stabilitatii preturilor.

"Cand avem un soc de crestere a taxelor cu efect inflationist avem un spatiu de manevra redus in prima faza, dar nu vrem ca efectele majorarii TVA sa se prelungeasca si in faza a doua", a declarat Cristian Popa.

Teama agentilor economici vanzatori de a nu isi pierde si putinii clienti pe care ii mai au in perioada actuala i-a determinat pe multi sa suporte din propriul buzunar majorarea TVA cu 5 procente, insa acest lucru este temporar. Viceguvernatorul BNR a dat ca exemplu situatia din Marea Britanie, unde agentii economici au suportat majorarea TVA intre 3 si 6 luni pentru a nu se confrunta cu o scadere ampla a consumului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri