Un raport publicat de Banca Mondiala releva faptul ca Romania se situeaza pe locul doi in lume dupa usurinta cu care se poate infiinta o societate cu raspundere limitata cu capital strain, dupa Slovacia, in conditiile in care acest proces necesita 11 zile si 7 proceduri.
Astfel, indicele privind usurinta cu care se infiinteaza o societate straina, care evalueaza regimurile de reglementare pentru a intemeia o afacere, este de 89,5 in Romania si de 92,1 in Slovacia, in conditiile in care maximul este 100. Indici ridicati se regasesc si in cazul Poloniei - 85, Georgiei sau Albaniei, de 84,2 in cazul ambelor tari.

La polul opus se gasesc state precum Etiopia, cu un indice de 21,1, Arabia Saudita - 35 sau Angola - 39,5, acolo unde timpul necesar fondarii unei afaceri cu capital strain este de 263 de zile.

Indicele privind usurinta cu care se infiinteaza o societate straina se situeaza la 76,8 in Europa de Est si Asia Centrala si la 64,5 la nivel mondial, scrie NewsIn.

Alti indicatori analizati in raportul Bancii Mondiale sunt arbitrajul disputelor comerciale, accesul la terenurile industriale si gradul in care este permisa detinerea de catre investitori straini din capitalul social.

In acest din urma caz, raportul arata ca investitorii straini au dreptul in Romania de a investi in proportie de 100% in orice sector deschis societatilor private autohtone, exceptie facand sectoarele de transport aerian national si international, unde participatia straina la capital este limitata la maximum 49%, ca si in alte tari din Uniunea Europeana, pentru investitorii care nu provin din tari din Zona Economica Europeana.

In privinta accesului la terenurile industriale, indicele accesului la informatii referitoare la terenuri se plaseaza in Romania la 33,3, comparativ cu media din regiune de 50,3 si cu cea la nivel mondial, de 41,3. Reglementarile romane privind constructiile impun ca orice persoana care solicita autorizatie de constructie sa aiba un interes imobiliar spre deosebire de un drept personal, cum ar fi o arenda, asupra terenului mentionat. Din acest motiv, cel mai adesea, companiile straine cumpara teren. Terenurile publice pot fi inchiriate, sau pot fi vandute dupa reclasificarea ca terenuri private.

Totodata, referitor la arbitrajul disputelor comerciale, indicele usurintei acestui proces se situeaza in Romania la 75,2, fata de media din regiune de 69,7 si de cea mondiala, de 70,6. Codul de Procedura Civila din Romania prevede termene limita stricte pentru durata procedurilor de arbitraj: 5 luni pentru arbitrajele nationale si intre 10 si 12 luni pentru arbitrajele internationale, cu o perioada de prelungire de maximum 2 luni la cererea partilor. Exista, de asemenea, termene limita stricte privind prezentarea probelor in timpul arbitrajului.

Raportul institutiei financiare internationale mai arata ca, in Romania, in afara de procedurile impuse pentru o companie autohtona, companiile mama care infiinteaza o filiala in tara noastra trebuie sa-si legalizeze si sa-si traduca documentele in strainatate. Companiile straine nu au nevoie sa obtina o aprobare pentru investitii.

De asemenea, se mentioneaza ca legislatia romana, aplicabila atat investitorilor romani, cat si investitorilor straini, interzice ca o societate cu raspundere limitata cu actionar unic sa fie unica fondatoare si actionara a altei societati cu raspundere limitata si ca judecatorul de la Registrul Comertului trebuie sa tina o audiere publica privind cererea de inregistrare a companiei in termen de 5 zile de la prezentarea documentatiei necesare.

Starea cererii de inregistrare poate fi monitorizata online in Romania.

Totodata, companiile din Romania pot deschide si pastra conturi bancare in devize, desi in practica bancile romane ofera servicii doar in anumite devize (inclusiv in euro, dolari SUA si franci elvetieni). Cerinta minima de capital pentru societatile cu raspundere limitata romane si straine este de 200 de lei.

Acesta este primul raport al Grupului Bancii Mondiale care ofera date obiective referitoare la legile si reglementarile care afecteaza investitiile straine directe din 87 de tari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri