Deputatul PDL Vasile Gherasim spune ca au existat discutii intre economistii din partid, in care unii au sustinut diferentierea nivelului impozitarii in ceea ce priveste veniturile, cota unica pentru profit fiind considerata insa tabu.
Vasile Gherasim a sustinut ca finantistii din PDL au analizat care ar fi si avantajele introducerii impozitarii progresive pentru venituri. "Discutiile au existat de mai multa vreme in partid, iar disputa se da intre venituri si profit: daca o cota de 16% pe profit este tabu, cota unica pe venituri nu este un tabu. Daca ma intrebati pe mine, eu cred ca ori e cota unica, ori nu mai este cota unica", a declarat Gherasim conform NewsIn.

Pedelistul a precizat ca discutiile s-au purtat dintr-o perspectiva strict economica, angajamentul politic al PDL fiind unul de sustinere ferma a cotei unice. Pe de alta parte, Gherasim a aratat ca nici acum principiul cotei unice nu este aplicat cu rigurozitate dand exemplul pensiilor si al drepturilor de autor. "Impozitarea pensiilor mai mari de 1000 de lei se face doar pentru ceea ce trece de acest prag deci vedem ca principiul cotei unice nu este aplicat. La fel si pentru drepturile de autor unde un lautar la o nunta poate castiga mai mult intr-o noapte decat un ziarist intr-o luna.

Deci sunt discutii referitoare la modul in care se pot impozita veniturile", a spus Gherasim.

Deputatul democrat-liberal a aratat ca el ramane un sustinator al cotei unice, insa dezbaterile pe tema fiscalitatii sunt oportune. "Discutiile se poarta de ani de zile si s-au amplificat o data cu criza. Orice discutie este benefica pentru a gasi solutii, dar din punct de vedere al programului politic al PDL, cota unica nu se discuta", a spus Vasile Gherasim, precizand ca in grupul de lucru al parlamentarilor partidului pentru gasirea unor solutii de stimulare a economiei subiectul nu a fost abordat deoarece s-a lucrat pornind de la existenta cotei unice.

In ceea ce priveste declaratia lui Sebastian Vladescu referitoare la oportunitatea mentinerii cotei unice, Gherasim a considerat ca ministrul de Finante a vorbit mai degraba din perspectiva economistului decat din cea a demnitarului. "Sebastian Vladescu a vorbit mai mult ca economist, nu ca ministru. Ca demnitar, trebuie sa fii prudent, sa nu te fure apa. Insa nu poti sa te abtii intotdeauna sa vorbesti din punct de vedere al profesiei. Am fost si eu primar si mi s-a mai intamplat si mie", a conchis Gherasim.

Premierul Boc a declarat marti (13.07.2010) ca ministrul Sebastian Vladescu nu a avut si nu are mandat sa vorbeasca despre renuntarea la cota unica sau introducerea impozitarii progresive si le-a solicitat tuturor membrilor Guvernului sa nu abordeze public asemenea teme in lipsa unei decizii a Executivului. Avertismentul lui Boc vine dupa ce Vladescu a spus intr-un interviu pentru "Ziarul Financiar" ca Romania trebuie sa treaca la cote progresive de impozitare a tuturor veniturilor de la 1 ianuarie 2011, inclusiv a pensiilor, iar bugetul pe 2011 va trebui construit pe un asemenea sistem.

Vicepresedintele PDL Cezar Preda a declarat miercuri la RFI ca Emil Boc a ajuns in situatia in care nu-l asculta nimeni si "stapaneste" cu greu ministrii si a opinat ca premierul ar fi trebuit sa-l dea afara imediat pe Sebastian Vladescu, care si-a permis sa "saboteze" un Cabinet intreg prin declaratiile despre nevoia renuntarii la cota unica. Preda a mai declarat ca Boc nu are "puterea" sa-l dea afara pe Vladescu, "nu e in stare sa faca acest lucru, ii e frica nu stiu de cine".



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri