Neregulile depistate in 2009 in acordarea fondurilor de preaderare au provenit, in proportie de 81%, din Bulgaria si Romania, in cele doua tari fiind atribuite 93% din totalul sumelor vizate de incorectitudini, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
In 2009 au fost raportate de autoritatile nationale din 14 tari 706 noi cazuri de nereguli cu fonduri de preaderare, reprezentand in total 117 milioane de euro. Bilantul arata o crestere cu 35% a numarului de cazuri si demonstreaza ca depistarea de nereguli in zona asistentei de preaderare nu se diminueaza, ci mai degraba se concentreaza catre un grup mai mic de tari, cu precadere tarile din EU-2, adica Romania si Bulgaria, si tarile candidate, precizeaza raportul, potrivit NewsIn.

Astfel, neregulile din Bulgaria si Romania totalizeaza 81% din cazuri, iar 93% din sumele fondurilor de preaderare vizate de nereguli in 2009 au fost atribuite in aceste tari, precizeaza raportul.

Totusi, noteaza raportul, tendinta de crestere se inregistreaza numai in Bulgaria, unde s-a inregistrat o sporire cu 134% a cazurilor.

Tendintele, noteaza raportul, sunt influentate in mare masura de modul de raportare si din aceasta cauza posibilitatile de analiza sunt diminuate.

In ceea ce priveste suspiciunile de frauda, cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polania, Romania, Slovacia) si Turcia au raportat astfel de cazuri in 2009. Numarul cazurilor de posibile fraude a fost de 262, impactul financiar al acestora fiind de 57 de milioane de euro.

Cel mai mare numar de cazuri de suspiciuni de frauda a fost raportat tot de Bulgaria, majoritatea privind fondurile SAPARD (67% din cazurile din tara). De fapt, cazurile de posibile fraude cu fonduri SAPARD din Bulgaria reprezinta 92% din toate cazurile de suspiciuni de frauda cu fonduri SAPARD raportate in 2009 Oficiului pentru combaterea fraudei (OLAF).

Comisia ceruse autoritatilor bulgare sa-si intareasca sistemul de control si sa efectueze verificari suplimentare, ceea ce a dus la o crestere a cazurilor de suspiciuni de frauda, insa este de asteptat ca ele sa scada pe masura ce vor fi finalizate procedurile judiciare si se va realiza o reactualizare a situatiei, spune raportul.

Bulgaria are, astfel, 20,33% dintre cazurile de suspiciuni de fraude cu fonduri SAPARD, in timp ce Romania are 0,57% dintre cazurile raportate. Mai multe suspiciuni de frauda decat din Romania provin din Ungaria (4,72%) si Slovenia (0,91%).

Comisia Europeana a publicat miercuri (14.07.2010) raportul sau anual cu privire la protectia intereselor financiare ale UE si combaterea fraudei. Acest raport trece in revista masurile importante luate de Comisie si de statele membre in 2009 pentru prevenirea, identificarea si combaterea neregulilor si a fraudei. Raportul ofera o imagine statistica de ansamblu a tuturor neregulilor notificate Comisiei de catre statele membre in 2009, printre care și cazurile de presupusa frauda, și prezinta informații detaliate despre recuperarea fondurilor UE.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri