Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei le recomanda partidelor politice implicate in dezbateri sa isi caute cate un consilier pe probleme de aritmetica inainte sa sugereze ca rezerva valutara ar trebui sa fie folosita pentru plata pensiilor sau finantarea deficitului bugetar.
"Ca sa nu mai rascolim si mai mult societatea romaneasca dezbaterile publice trebuie sa tina cont si de legile aritmetice. Cand se discuta despre cat se cheltuieste, trebuie sa se ia in considerare si acest lucru. Partidele politice sa isi ia cate un consilier in aritmetica", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei.

Isarescu sustine ca dezbaterile politice se axeaza prea mult pe finantarea pensiilor sau a deficitului din rezerva valutara, desi acest lucru nu este posibil.

“Datoria publica este de 45 miliarde euro si datoria externa este de 87 miliarde euro, in timp ce rezerva internationala este de 35 miliarde euro. In momentul in care rezerva ar scadea foarte mult, am fi obligati sa rambursam mult mai repede o parte din aceste datorii si nu am mai putea sa ne imprumutam. Cu alte cuvinte, corectiile pe care altii doresc sa le facem prin utilizarea rezervei nu sunt posibile”, a subliniat guvernatorul BNR.

In plus, statutul bancii centrale ii interzice sa finanteze cheltuielile statului sau sa sustina direct deficitul bugetar.

“Deficitul bugetului de pensii este de circa 3 miliarde de euro, adica atat cat este rezerva de aur. Daca am utiliza rezerva de aur pentru plata pensiilor, nu ne-ar ajunge decat pentru un an”, a mai atras atentia Isarescu.

Isarescu: Nu vindem valuta ca sa tinem un nivel de curs

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri