Procesul de descentralizare a spitalelor s-a realizat, pana in prezent, in procent de 98%, unitatile spitalicesti din 36 de judete fiind transferate catre autoritatile locale.
Din cele 373 de unitati sanitare care trebuiau descentralizate, a fost transferat catre autoritatile locale un numar de 364, anunta Ministerul Sanatatii (MS).

Deocamdata, exista noua unitati la care nu au fost semnalate protocoale de predare-primire de catre autoritatile locale, dintre acestea un numar de patru fiind spitale judetele (Slatina, Vaslui, Ramnicu Valcea si Focsani).

"Daca transferurile celor noua unitati nu vor fi realizate in saptamanile urmatoare, se va face o analiza pentru fiecare unitate in parte, dupa care se va decide asupra modului in care vor functiona sau daca acestea vor mai ramane in circuit", se precizeaza in comunicatul de presa emis de MS.

Ce inseamna descentralizarea spitalelor?

Cand un spital este descentralizat, acesta trece din administratia MInisterului Sanatatii, in cea a autoritatilor locale, care se ocupa de administrarea logistica, financiara si umana a unitatii spitalicesti.

"Descentralizarea inseamna si ca managerul din aceste unitati va incheia contractul de management cu conducerea administratiei locale si nu cu ministrul Sanatatii, cum se intampla in prezent", potrivit MS.

Dupa descentralizare, concursurile pentru ocuparea functiilor de manager vor fi organizate de catre consiliile de administratie in care autoritatile locale vor avea majoritate.

Oficialii MS sustin ca procesul de descentralizare nu creeaza probleme financiare suplimentare autoritatilor locale intrucat actuala forma de finantare a spitalelor se va mentine. Astfel, in continuare unitatile sanitare cu paturi se vor finanta pe baza contractelor incheiate cu casele de asigurari de sanatate.

La rectificarea bugetara ce va avea loc pana la sfarsitul lunii august, vor fi achitate arieratele inregistrate de spitale pana la data de 31 martie 2010, in valoare de 673 de milioane de lei.

Foto: www.sjuvaslui.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri