Reprezentantii Consiliului National pentru IMM-uri solicita Ministerului Economiei refacerea proiectului de strategie privind imbunatatirea si dezvoltarea mediului de afaceri, considerand varianta lansata spre dezbatere neprofesionista deoarece sunt omise o serie de elemente esentiale ale economiei, potrivit Mediafax.
"Ne bucuram ca exista un document realizat de o echipa de profesionisti, dar proiectul de strategie prezinta foarte mari probleme. Analiza prezentata in proiectul de strategie este eclectica si are un caracter descriptiv si partial statistic constatativ, lipseste analiza cauzala si nu sunt identificate punctele forte si slabe ale mediului de afaceri si impactul asupra econimiei si populatiei", a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

Proiectul de strategie a fost elaborat in cadrul unui proiect derulat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), finantat din fonduri nerambursabile prin Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative 2007-2013 si a fost lansat spre dezbatere publica in luna iulie.

Bugetul alocat elaborarii strategiei este de trei milioane de lei, fara TVA, din care 2,58 fonduri nerambursabile din Fondul Social European si restul din bugetul Ministerului. Proiectul este derulat cu sprijinul consortiului format din firmele de consultanta Archidata (Italia) liderul asocierii, Eurecna (Italia) si Euro In Consulting (Romania).

Reprezentantii CNIPMMR sustin ca lucrarea nu cuprinde componente esentiale ale mediului de afaceri, care conditioneaza functionalitatea si predictibilitatea acestuia, precum relatiile de munca, fiscalitatea, absorbtia fondurilor europene, administratia publica centrala si locala.

"Referirile la aceste elemente sunt descriptive. Nu exista o analiza a fiscalitatii, a pietei muncii. Nu este o strategie a mediului de afaceri, are elemente necesare, dar nu suficiente. In plus, nu se face nicio evaluare a impactului acestei strategii asupra mediului de afaceri, performantelor economiei si standardului de viata a populatiei. Este o lucrare academica, si nu un proiect managerial care trebuie sa-si propuna si sa genereze performanta economica, sociala si ecologica", a adaugat Nicolescu.

In acest sens, reprezentantii firmelor mici si mijlocii solicita refacerea proiectului de strategie, inclusiv prin utilizarea lucrarilor de specialitate realizate in Romania de Institului de Statistica, Institutele Academiei Romane, ale confederatiilor patronale si ale asociatiilor oamenilor de afaceri, surse care nu au fost folosite la elaborarea variantei propuse de Ministerul Economiei.

Strategia are patru obiective care vor fi realizate prin implementarea a 18 masuri, concretizate in 62 actiuni guvernamentale, pentru aplicarea carora este prevazut un buget de 40,7 milioane euro, din care 27,85 milioane euro fonduri europene. Majoritatea sumelor vor fi alocate sustinerii cresterii economice prin investitii si facilitarii accesului la sprijin pentru dezvoltarea afacerilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri