Sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei, retrocedat in 2008 Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), a fost scos din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului si din administrarea bibliotecii, potrivit unei Hotarari de Guvern publicate vineri in MO.
Decizia a fost luata prin Hotararea 856 privind scoaterea din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului si din administrarea Bibliotecii Nationale a Romaniei a unui imobil, ca urmare a restituirii acestuia Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, potrivit Mediafax.

In mod concret, Guvernul a aprobat scoaterea din inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului a imobilului din strada Ion Ghica, nr. 4, Bucuresti - aflat in domeniul public al statului si in administrarea Bibliotecii Nationale a Romaniei -, ca urmare a restituirii acestuia Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti, conform Deciziei nr. 6.495 din 31 octombrie 2008 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Imobilul retrocedat este sediul actual al Bibliotecii Nationale a Romaniei. Imobilul - o constructie care are subsol, parter, patru etaje si pod, precum si terenul imprejmuitor - are o valoare de inventar de 1.206 lei.

Pana in momentul difuzarii acestei stiri, Ministerul Culturii, in subordinea caruia functioneaza Biblioteca Nationala, nu a putut fi contactat.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis actiunea Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti privind retrocedarea actualului sediu al Bibliotecii Nationale, fostul Palat al Camerei si al Bursei, de la Ministerul Culturii, printr-o hotarare pronuntata la 31 octombrie 2008. Decizia este definitiva si irevocabila, precizeaza CCIB.

Potrivit datelor furnizate de Biroul de Presa al CCIB agentiei MEDIAFAX, in decembrie 2008, Biblioteca Nationala a Romaniei va putea, conform legii, sa functioneze timp de cinci ani in respectivul imobil, iar chiria, platita de Ministerul Culturii, va fi "stabilita conform prevederilor in vigoare".

De asemenea, CCIB a precizat la momentul respectiv ca intentioneaza sa consolideze si sa reamenajeze cladirea.
Palatul Camerei si al Bursei a fost nationalizat, impreuna cu toate bunurile imobiliare ale CCIB, prin Decretul nr. 74/25 februarie 1949 al Marii Adunari Nationale, prin care se desfiintau camerele de comert si industrie din Romania, cu exceptia celei din Bucuresti si a celor mixte.

In prezent, se desfasoara lucrarile de finalizarea a noului sediu al Bibliotecii Nationale a Romaniei, din Bulevardul Unirii. Sediul Bibliotecii Nationale va fi finalizat de Aedificia Carpati S.A., contractul dintre firma si Ministerul Culturii fiind semnat in martie 2009. Oferta depusa de Aedificia Carpati la licitatia organizata de Ministerul Culturii pentru finalizarea noului sediu al Bibliotecii Nationale a fost de 69.963.068 euro fara TVA, perioada de executie fiind de 30 de luni.

Suma alocata noului sediu al Bibliotecii Nationale provine dintr-un imprumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului Romaniei de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) si gestionat de Ministerul Culturii.

Sediul din Bulevardul Unirii al Bibliotecii Nationale a avut o istorie agitata dupa Revolutie. Lungi perioade de timp nu s-au facut nici un fel de investitii, astfel ca parti din imobil s-au degradat si, in plus, locul a atras hotii de fier vechi si de materiale de constructie. In 2002, o mare controversa a izbucnit in jurul constructiei, dupa ce aceasta a fost transferata in administrarea Regiei Autonome - Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) pentru a deveni sediu al Guvernului. Acest plan a fost abandonat pana la urma.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri