Presedintele Traian Basescu a declarat la RRA, ca "in niciun caz" FMI nu va mai finanta, in viitorul acord, deficitul bugetului de stat al Romaniei, asa cum se intampla in prezent, afirmand ca noul angajament va fi "cel mai probabil un asa numit acord de precautie", potrivit Mediafax.
"Va stabili Guvernul asta (momentul demararii unor negocieri pentru un nou acord cu FMI - n.r.). Guvernul si guvernatorul BNR, pentru ca FMI are doi parteneri in Romania: Ministerul de Finante, deci Guvernul, si Banca Nationala", a declarat Traian Basescu.

El a subliniat faptul ca FMI, ca regula generala, nu finanteaza deficite ale bugetelor, ci finanteaza, de regula, consolidarea rezervei valutate a Bancii Nationale.

"Doar in acest acord au fost exceptii in care vreun miliard jumatate s-au dus in bugetul de stat pentru ca era situatia extrem de dificila, dar in niciun caz FMI nu va mai accepta sa finanteze deficitul bugetului de stat al Romaniei", a precizat Basescu.

"Daca discutam de problema deficitului bugetului de stat, este clar ca Romania nu va trebui sa ia bani de la FMI. Daca discutam de partea de credibilitate, Romania trebuie sa fie intr-un acord cu FMI", a adaugat seful statului.

El a mai spus ca tipul de acord care va fi incheiat cu FMI ramane sa se decida "catre sfarsitul anului".

"Va fi problema Guvernului, a BNR. In mod cert, un acord cu FMI va exista. Poate fi un acord in care sa fie vorba de finantare, ceea ce este putin probabil, sau cel mai probabil va fi un asa numit acord de precautie, in care, in situatii exceptionale, sa putem apela la Fond", a explicat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in Parlament, ca, in 2011, Romania va semna un nou acord cu FMI, precizand ca, desi statul roman vrea, nimeni nu il imprumuta acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.

"Nimeni in momentul de fata nu imprumuta Romania pe termen lung, din cauza deficitelor structurale", a afirmat seful statului.
El a precizat ca Romania are "probleme uriase sa contracteze imprumuturi cu scadenta la trei ani".

"Romania ar vrea, dar, datorita dezechilibrelor macroeconomice, nimeni nu o imprumuta pe termen lung", a subliniat presedintele Basescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri