Efortul recent de consolidare fiscala a pozitionat Romania pe o cale sigura in atingerea tintelor fiscale pe termen scurt si mediu, dar principala provocare este de a asigura continuitatea ajustarilor, prin mentinerea unor constrangeri de cheltuieli si prin reforme fiscale structurale, potrivit FMI, informeaza Mediafax.
"Masurile cheie includ reforma pensiei, reforma sistemului public de salarizare, administrarea taxelor, sectorul sanatatii si restructurarea companiilor de stat. Initierea unor reforme in piata muncii si in ceea ce priveste protectia sociala vor ajuta la cresterea productivitatii si la directionarea resurselor bugetare limitate catre cei vulnerabili. Prioritatea ar trebui acordata in permanenta rezolvarii problemei arieratelor printr-o mai buna disciplina a platilor in economie si cresterii credibilitatii autoritatilor privind eforturile de ajustare", a declarat, intr-un comunicat, Murilo Portugal (foto), deputy managing director in cadrul FMI.

Porivit acestuia, politicile fiscale si monetare ale autoritatilor au fost in mod adecvat prudente si proactive, ajutand la prezervarea stabilitatii financiare in fata crizei financiare globale, dar cresterea temporara a inflatiei dupa majorarea recenta a TVA creste necesitatea unei precautii in estimarea spatiului pentru relaxare monetara.

"Sistemul bancar ramane lichid si bine capitalizat, dar o vigilenta continua in supravegherea sistemului financiar este cruciala pentru a asigura rezistenta impotriva situatiilor regionale", a spus Portgal.

Boardul FMI a aprobat, vineri, a cincea evaluare a acordului cu Romania, precum si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va elibera cea de-a sasea transa din imprumut, de 884 milioane de euro, bani care vor fi virati, cel mai probabil luni, in contul Bancii Nationale a Romaniei.

In cadrul intalnirii, board-ul a aprobat si cererea de derogare formulata de autoritatile romane pentru nerespectarea criteriului de performanta in ceea ce priveste datoriile statului catre companii.

La finele celei mai recente vizite a delegatiei FMI, seful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, declara ca board-ul institutiei va aproba eliberarea transei din acord dupa ce autoritatile romane vor indeplini preconditiile stabilite, respectiv plata a 2 miliarde lei in contul arieratelor statului si aprobarea legii pensiilor de catre Parlament.

O misiune comuna a FMI si a Comisiei Europene s-a aflat in perioada 26 iulie - 4 august la Bucuresti pentru revizuirea acordului cu Romania si a evaluat modul in care au fost indeplinite criteriile de performanta stabilite pentru finele lunii iunie.

De asemenea, a fost stabilit un nou set de prognoze macroeconomice.

In urma evaluarii, FMI si Comisia Europeana au revizuit in scadere estimarea privind contranctia economiei in acest an la 1,9%, anticipand o revenire in 2011, cand PIB este prognozat sa creasca cu 1,5%-2%.

Romania a primit pana acum transe in valoare de 10,7 miliarde de euro de la Fond, 3,65 miliarde de euro de la Comisie si 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri