Noul sistem de acordare a concediilor medicale, introdus anul acesta, a dus la diminuare cu aproximativ 30% a numarului de certificate medicale eliberate in ultimele luni, comparativ cu inceputul lui 2010, potrivit Ministerului Sanatatii (MS).
Daca in 2009 au fost eliberate peste 2,6 milioane de certificate medicale, anul acesta numarul lor este intr-o "evidenta descrestere", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de MS. Astfel, de la inceputul anului si pana in prezent au fost eliberate 713.436 de certificate medicale.

"Noile reguli impuse la acordarea concediului medical si eliberarea certificatelor medicale produc efecte. Cand am gandit noul sistem am avut in vedere stoparea abuzurilor si eliberarea acestor documente exclusiv pentru cei aflati in nevoie si suferinta", a declarat Attila Cseke (foto), ministrul de resort.

De la mijlocul lunii mai, cand au fost demarate actiunile de control asupra noului mod de acordare a concediilor medicale, Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate a fost suplimentat cu peste 2 milioane de lei din cele 443 de amenzi aplicate pentru nereguli constatate la eliberarea de certificate medicale.

In perioada mai-august, reprezentantii caselor de asigurari de sanatate au efectuat controale la peste 5.300 de medici si 1.500 de beneficiari de concedii medicale. "In urma acestor actiuni au fost sanctionati 792 de medici si au fost refuzate sau amanate la plata aproape 300 de certificate pentru ca beneficiarii nu au respectat legislatia si nu s-au aflat in concediu in perioada acceptata de control", au mai spus oficialii MS.

In plus, casele de asigurari de sanatate au reziliat 92 de conventii incheiate cu medicii prescriptori pentru acordarea si eliberarea certificatelor de concediu medical. In cazul a 82 de medici au fost sesizate comisiile de disciplina ale Colegiului medicilor.

Romanii au renuntat si la concediul de odihna

Mai mult de jumatate (50,7%) dintre romani au preferat sa se concentreze mai mult pe job sau pe cautarea unui loc de munca decat sa plece in concediu, arata un sondaj realizat de site-ul de recrutare BestJobs.ro si publicat la inceputul lui septembrie.

De asemenea, 32,7% din cei chestionati au spus ca si-au luat concediu, in vreme ce 16,5% au avut concediu, dar au stat acasa.

Sondajul s-a desfasurat in perioada 19 august – 9 septembrie, pe un esantion de 11.747 de respondenti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri