Premierul si-a descoperit vocatia de consultant pentru investitii. Daca in domeniul tehnologiei specialistii accepta ca premierul a dat dovada de fler, in cazul investitiilor imobiliare parerile sint impartite.
Intr-o aparitie in emisiunea Stirea Zilei de la Antena 3, premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca, daca dupa ce nu ar mai fi premier ar trebui sa dea un sfat despre domeniile de viitor, ar opta pentru tehnologie si cercetare, domenii care ar urma sa aduca un profit celor care investesc. Premierul a spus ca piata imobiliara, intr-un orizont de timp destul de apropiat, va suferi un proces de tasare, de reasezare a preturilor. Opinia acestuia este surprinzatoare, in conditiile in care principala tema care se vehiculeaza pe piata imobiliara este cea referitoare la oferta insuficienta care mentine preturile ridicate.

Flerul imobiliar

Evolutia pietei imobiliare pe segmentul rezidential pare sa-i dea dreptate premierului, deoarece se constata ca preturile fie au crescut putin, fie au stagnat, in functie de segmentul in care se incadreaza imobilul. O investitie nu ar garanta un profit demn de luat in seama. Tendinta este de scadere a preturilor pe anumite segmente, pentru ca deruta care a inceput in 2003 nu va dura, spune Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara la Universit Francophone Internationale Bruxelles. Nici terenurile nu sint considerate o investitie de viitor si se asteapta ca preturile acestora sa scada. Multa lume se asteapta ca vor veni investitori straini care vor plati oricit pe orice, lucru care nu se va intimpla. Aceasta inflamare distorsioneaza piata. Vom avea prabusiri. Doar terenurile care vor avea valoare, precum utilitati, investitii, isi vor pastra valoarea, mai spune Artur Silvestri.

Aglomeratie mare

Sfatul premierului privind investitiile in tehnologie si cercetare este de luat in seama. Teoria acestuia se aplica foarte bine pentru zona IT&C. Principalul motiv ar fi acela ca piata serviciilor si de retail este deja destul de aglomerata. Marturie stau cele mai recente achizitii, precum Flamingo-Flanco, RTC-Best Computers sau UPC-Astral. In ceea ce priveste oportunitatea de furnizare de servicii, precum cele de telefonie sau de Internet, situatia de pe piata este destul de clara. Pe piata telefoniei mobile sint deja patru operatori.

Pe piata telefoniei fixe concurenta este si mai mare: Romtelecom, furnizorii de cablu care si-au lansat deja servicii de telefonie fixa, Astral si RCS, precum si alti provideri.

In ceea ce priveste furnizarea de servicii de date, aici concurenta este si mai mare.

Paradisul tehnologic

Optiunea premierului este considerata justa. Cel putin in domeniul tehnologiei sintem intr-o faza incipienta. Poti sa faci lucruri care pornesc de la costuri mici. Avantajul nostru ar fi ca avem programatori buni, oameni pregatiti, si poti sa faci o echipa buna de cercetare. Sint oportunitati pentru partea de programare, spune Catalin Patrasescu, managing partner la firma de consultanta SmartPoint. Acesta considera ca se poate specula aparitia unor tehnologii noi, precum televiziunea de inalta definitie sau WiMax.

Pentru WiMax se pot realiza aplicatii utile: jocuri, arhive de informatii, algoritmi de stocare si cautare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri