Toate persoanele fizice si juridice din Bucuresti vor avea, pana la sfarsitul anului 2006, un dosar fiscal care sa reflecte obligatiile pe care le au de platit la bugetul de stat. \"Vom pune cap la cap toate bazele de date pe care le folosim in prezent si controalele vor fi mult mai operative decat in prezent, cand, pentru a putea stabili ce datorie are o persoana fizica la buget trebuie sa accesez cel putin trei calculatoare\", ne-a declarat, ieri, Cristian Nicolae Stoina, director executiv al Directiei Generala a Finantelor Publice din Bucuresti.
Obiectivul sau pentru 2006 este ca orice contribuabil din Capitala sa posede acest dosar fiscal, care va cuprinde toate datele de identificare, cu modificarile "la zi", si datoriile pe care trebuie sa le achite fata de buget. "Avem in acest moment 290.000 de contribuabili in Bucuresti, din care 186.000 sunt firme, ceea ce reprezinta circa 28-30% din bugetul statului, pentru toti vom intocmi aceste dosare fiscale", ne spune Cristian Nicolae Stoina. In realizarea acestor dosare fiscale, inspectorii vor merge si la persoanele fizice, si la cele juridice pana la momentul executarii silite.

"In functie de momentul verificarii, vom vedea ce s-a recuperat si ce bani mai trebuie achitati la stat, dar va promit ca vom merge peste datornici, inclusiv cu executari silite, pentru a recupera banii datorati la stat", a declarat Cristian Nicolae Stoina.

Dosarul fiscal va fi un istoric al datoriei, de la momentul realizarii venitului impozabil, si va include toate declaratiile pe care persoana fizica sau juridica era obligata de legi sa le depuna la organele fiscale. Legat de acest aspect, directorul executiv al DGFP Bucuresti a precizat, pentru ziarul "Averea", ca fisele fiscale trebuie completate in continuare - si in 2006 - de persoanele fizice din Romania, chiar daca se renunta la sistemul de impozitare actual si, prin urmare, veniturile realizate in Romania nu se mai globalizeaza incepand de anul viitor.

Mai usor vor putea fi depistati contribuabilii daca in tranzactii intervin una sau mai multe firme - fie ca este vorba despre chirii sau vanzari de case-vile - pentru ca exista obligatia din partea agentului economic de a inregistra sumele de bani primite. "Au existat si cazuri in care persoanele fizice nu si-au intocmit bine declaratiile, au virat banii, dar suma platita era gresita, de aceea Serviciul Inspectii Fiscale pentru persoane fizice a calculat un deficit foarte mare in acest an, pe care va trebui sa il recuperam sub o forma sau alta", ne spune Cristian Nicolae Stoina.

Un exemplu de culoare dat de el este cel al manelistilor si cantaretilor de la nunti si ocazii, de departe unii dintre cei mai mari evazionisti. "Nu putem sa ii urmarim pe acesti cantareti pentru ca ar trebui sa stea cate un inspector fiscal la fiecare masa si cand invitatii scot bani sa ii contabilizeze pentru a calcula cat datoreaza la stat, va dati seama ca este, practic, imposibil sa faci asa ceva", spune directorul executiv al DGFP Bucuresti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri