Consiliul Investitorilor Straini (CIS) recomanda Guvernului sa ia o serie de masuri pentru imbunatatirea urgenta a mediului de afaceri pentru ca in urmatorii doi ani Romania sa fie apta sa atraga mai multe investitii straine directe. Potrivit datelor organizatiei, din punctul de vedere al investitiilor atrase, tara noastra ocupa doar locul 11 din 15 tari central si est-europene monitorizate.

Romania se afla in prezent la mare distanta de Estonia, Cehia si chiar de Bulgaria. Din datele furnizate de CIS rezulta ca, fata de romani, nivelul investitiilor pe cap de locuitor din Bulgaria este de doua ori si jumatate mai mare, in Estonia este de sapte ori mai mare, iar in Cehia de trei ori mai mare.

Vicepresedintele CIS, Patrick Gelin, a declarat ieri ca nivelul investitiilor straine pe cap de locuitor din Romania ar putea egala si chiar depasi in urmatorii doi ani valoarea din Bulgaria, cu conditia adoptarii unor masuri de imbunatatire a mediului de afaceri. Trebuie spus ca, in prezent, cea mai mare nemultumire a investitorilor straini reuniti in CIS se leaga de lipsa de predictibilitate, stabilitate si claritate a masurilor de ordin fiscal pe care Guvernul Romaniei le ia. Ei sustin ca nu ii deranjeaza nivelul la care au ajuns taxele si impozitele majorate in ultima perioada, ci faptul ca regimul fiscal dovedeste astfel impredictibilitate si instabilitate.

CIS vrea ca BCR si CEC sa fie privatizate pana la sfarsitul anului

Consiliul a elaborat in editia pe 2005 a Cartii Albe a investitiilor straine directe o serie de recomandari referitoare, printre altele, la sistemul juridic, la regimul fiscal, la Codul Muncii, la coruptie si la sistemul bancar. CIS recomanda autoritatilor sa implementeze o procedura mult mai rapida pentru falimente. In domeniul fiscal, unele dintre cele mai importante recomandari ale CIS se leaga de armonizarea legislatiei fiscale din Romania cu cea din Uniunea Europeana, la deducerile fiscale pentru scoaterea din gestiune a stocurilor/mijloacelor fixe si la adoptarea standardelor internationale de raportare financiara. Lipsa de flexibilitate a fortei de munca reprezinta inca una dintre nemultumirile investitorilor straini din Romania.

"Romania se va confrunta, incepand cu 2007, cu o piata extrem de concurentiala. Este absolut necesara o flexibilitate mai mare a pietei fortei de munca", a spus Gilbert Wood, presedintele CIS. In ceea ce priveste sectorul bancar, Consiliul recomanda Bancii Nationale sa reduca diferenta mare dintre rata dobanzii aplicata la depozitele in lei si cea aferenta depozitelor in valuta. In opinia investitorilor straini, privatizarea BCR si CEC ar trebui accelerata si finalizata pana la sfarsitul lui 2005

Directorul executiv al CIS, Ruxandra Bandila, a declarat ieri ca, potrivit prognozelor Consiliului, Romania va atrage in acest an investitii straine in valoare de circa 3 miliarde de euro.
Pe de alta parte, in Programul Economic de Preaderare, volumul investitiilor straine directe in Romania este estimat sa atinga, in perioada 2005-2007, niveluri cuprinse intre 3,8 - 4,1 miliarde de euro, cu o scadere usoara in urmatorii doi ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri