De la 1 iulie, vom putea plati micile cumparaturi, care costa acum sub 10.000 de lei, cu monde subdivizionare de 1, 5, 10 si 50 de bani. Acestea vor fi singurele monede care vor aparea pe piata o data cu denominarea, de la 1 leu in sus Banca Nationala pregatind doar bancnote. Desi s-a urmarit ca banii romanesti sa semene cit mai mult cu euro (care are monede si pentru 1 euro si 2 euro), aceasta nu se va intimpla. In programarea noilor monede, specialistii BNR au urmarit sa se evite metale precum aluminiul, la care publicul roman a dovedit reticenta (de exemplu, actuala moneda de 5.000 lei) si care se oxideaza repede.

De asemenea, viitorii zornaitori din buzunare respecta corelatia valoare nominala-dimensiune (asadar, pentru cea mai mica valoare, vom folosi cea mai mica moneda) si vor avea dimensiuni si materiale apropiate monedelor euro. BNR nu a facut inca publica imaginea fiecarei monede pentru a evita falsurile. Se cunosc insa dimensiunile si metalele din care vor fi confectionati banii care vor aparea pe piata de la 1 iulie. Moneda de 1 ban (din otel placat cu alama, asadar galbena), care se apropie ca diametru de eurocent, este de circa patru ori mai usoara si, ca suprafata, de doua ori mai mica decit moneda de 100 lei vechi. Moneda de 5 bani va fi confectionata din otel placat cu cupru (rosie), va avea 18,25 mm diametru si 2,78 grame, iar moneda de 10 bani, din otel placat cu nichel, va fi cu 2 milimetri mai mare si cu un gram jumatate mai grea. Pentru cumpararea a doua eugenii, va fi de-ajuns o moneda de 50 de bani, din alama (galbena), cu diametrul de 23,75 mm si greutatea de 6,1 grame. (Iuliana Roibu)

1 ban nou 100 lei vechi
5 bani noi 500 lei vechi
10 bani noi 1.000 lei vechi
50 bani noi 5.000 lei vechi

Pe 1 martie 2005 incepe etapa de afisare a preturilor in lei noi si lei vechi la locul de expunere a marfurilor, care va dura pina la 30 iunie 2006. Pe 1 iulie 2005 intra in circulatie leul nou. Incepind din 1 iulie 2005, 10.000 lei vechi vor fi preschimbati pentru 1 leu nou. Leii vechi vor avea putere circulatorie pina la data de 31 decembrie 2006. Investitorii straini cer aminarea cu doua luni a leului greu.Consiliul Investitorilor Straini (CIS) a recomandat ieri BNR sa analizeze si sa amine cu doua luni proiectul introducerii leului greu, fixat prin lege la data de 1 iulie 2005, pentru ca autoritatile responsabile nu au elaborat inca normele care reglementeaza denominarea. Am intrat putin in criza de timp, iar trecerea la leul greu este o sarcina dificila. Banca Nationala a Romaniei nu a elaborat toate regulile de implementare pentru leul greu si de aceea credem ca aminarea cu doua luni ar fi buna pentru toti, a declarat ieri Patrick Gelin, vicepresedintele CIS si presedinte al BRD Societe-Generale. Daca aceasta aminare nu va fi posibila, atunci vom face tot ce putem pentru a fi pregatiti pentru denominarea leului incepind cu 1 iulie, a adaugat Gelin.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri