Angajatii companiilor private si cei ai firmelor de stat simt diferit sarbatorile de iarna. In timp ce in sectorul de stat zilele libere sint putine, iar cadourile saracacioase, societatile private au mai mare grija de angajatii lor.
La Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), sarbatorile vor fi, pentru o mare parte dintre angajati, zile normale de munca.

De sarbatori, programul e normal. Va exista cineva de garda in permanenta la fiecare birou, chiar si de Craciun sau de Revelion. Nu se dau prime de nici un fel, ne-au declarat surse din cadrul ministerului. Angajatii ministerului vor fi liberi doar in zilele legale, pe 24 si 25 decembrie si pe 1 si 2 ianuarie.

Singura veste buna ar fi ca, in ianuarie, se va da al 13-lea salariu, au precizat sursele citate. Nici angajatii Guvernului Romaniei nu o duc mai bine. In intregul sector bugetar par sa se simta efectele politicii fiscale a Executivului din acest an, iar gaurile din buget indeamna salariatii sa execute si ei alte gauri, dar in curea. Salariatii Cancelariei primului-ministru nu primesc prime, conform Ordonantei nr. 63 din 2005. Copiii angajatilor din guvern si cei ai jurnalistilor acreditati la guvern, cu prilejul sarbatorilor de iarna, vor primi cadouri (dulciuri, jucarii, articole de imbracaminte), intr-un cadru festiv, in jurul bradului de Craciun. Angajatii Guvernului Romaniei nu primesc cadouri. Zilele libere pentru sarbatorile de iarna sint cele stabilite prin lege - 24 si 25 decembrie 2005 si 1 si 2 ianuarie 2006, ne-a transmis Departamentul Purtatorului de Cuvint al Guvernului.

Minerii, mai respectati

Mult mai bine decit reprezentantii guvernului stau, de sarbatori, minerii de la Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO).

Fiecare angajat din CNLO va primi, de sarbatori, 1,1 milioane de lei (vechi - n.r.) pentru fiecare copil pe care il are sub 18 ani. In plus, se vor acorda prime de 2,5 milioane de lei fiecaruia, ne-a declarat Marin Condescu, seful Centralei Nationale Miniere. Banii pentru copiii angajatilor se acorda din fondul de salariu, legea permitind ca 1% sa urmeze aceasta destinatie, acest lucru fiind prevazut prin contractul colectiv de munca, precum si primele primite. In plus, angajatii CNLO care nu lucreaza la foc continuu vor fi liberi de pe 22 decembrie pina pe 7 ianuarie.

La CFR Calatori, o decizie in privinta tratamentului angajatilor va fi luata luni sau marti, conducerea companiei urmind sa prezinte propunerile sale Consiliului de Administratie, care va decide daca acestea se vor aproba sau nu. In pofida datoriilor uriase ale societatii, conducerea incearca sa ofere salariatilor prime de dimensiunea unui salariu minim pe economie, circa trei milioane de lei. Va exista, de asemenea, o propunere de ajutor pentru cadouri pentru cei care au copii, ne-a precizat directorul general al CFR Calatori, Alexandru Noaptes. Programul de lucru va fi, in schimb, normal pentru toti angajatii.

Mos Craciun dupa ierarhie

Daca in sistemul de stat Craciunul se simte mai putin in buzunare, angajatii din companiile private au un motiv in plus sa astepte aceasta perioada. Dupa modelul multinationalelor care au patrus dupa 89 si in Romania, tot mai multi angajati romani primesc bonificatii in functie de performantele personale, analizate minutios dupa formule stabilite anterior. Astfel, personalul din top-managementul companiilor beneficiaza de prime ce pot ajunge pina la 30% din valoarea salariului pe un an intreg. La finele anului, companiile realizeaza o analiza de performanta pe baza anumitor factori stabiliti la inceputul anului. Si in functie de aceasta se acorda bonusuri cuprinse intre 15 si 30% din valoarea salariului pe intregul an. Altfel spus, se pot obtine de la unu la sase salarii. Bonusurile sint legate in proportie de 50% de meritele angajatului, iar restul depind de performantele companiei, explica Alexandru Talmazan, managing partner in cadrul agentiei de resurse umane Wrightson.

Anul bonusurilor mari

Talmazan sustine ca anul acesta vor fi probabil niste bonusuri exceptionale pentru companii, mare parte acordate managerilor expatriati. Talmazan apreciaza insa ca exista si situatii, ca de exemplu Petrom, unde primele angajatilor se datoareaza in special conjuncturii de piata si nu neaparat vreunui merit deosebit al salariatilor. Exista insa si companii private la care primele sint destul de mici si se dau pentru toata lumea. Spre exemplu, la uzina Dacia Pitesti, personalul are liber cu ocazia sarbatorilor, intre 24 decembrie si 2 ianuarie. Angajatii beneficiaza de prima de sarbatori in valoare de 250 de lei noi si de bonuri de masa cadou, in valoare de 50 RON. La toate uzinele Renault angajatii primesc zile libere cu ocazia Sarbatorilor de iarna si prime, a declarat Monica Popovici, responsabil cu relatii publice in cadrul Dacia.

Pentru angajatii Rompetrol, Mos Craciun vine cu doar patru zile libere: 25 si 26 decembrie si 1 si 2 ianuarie. In schimb, se ofera prime de Craciun (cuantumul nu a fost nominalizat) in functie de performante si cadouri copiilor salariatilor.

Sarbatori cu aer de parastas in sectorul energetic


La Termoelectrica, de sarbatori, nu se intimpla absolut nimic, ca sa-l citam pe Ovidiu Pop, directorul general al companiei. Nu m-ati nimerit cu intrebarea asta. Cu angajatii, nu-i dam afara, dar nici nu le dam nimic. N-ati vazut ca Termoelectrica e vedeta de ceva timp, sintem pe buzele tuturor, ca ni se sterg datoriile, ca sintem gaura neagra? Avem conturile blocate de doua luni. Nici pixuri, nici agende n-am facut pentru sarbatori. Nici macar pom de Craciun nu facem pentru oameni, ne-a declarat Ovidiu Pop. Directorul general al Termoelectrica a precizat ca, totusi, compania a facut un efort si va oferi 1,5 milioane de lei vechi pentru fiecare copil al angajatilor. Doar acest efort minim ni l-am permis. Cu zile libere, n-am facut nici o punte, le dam concediile celor care mai au de luat, dar cu discernamint. Ne tot invita colegii la Christmas Party, dar noi nu putem merge, si-a varsat Pop oful. Nici angajatii de la Electrica nu stau pe roze de sarbatori.

La Electrica este program de iarna de sarbatori, cu zilele libere prevazute de lege. Nu se dau prime, iar mare parte dintre noi sintem la munca de sarbatori. Pentru copiii angajatilor, am inteles ca face sindicatul un pom de Craciun cu ceva cadouri, dar nu stiu ce efort si-au permis sa faca, ne-a declarat Nicolae Coroiu, directorul general al Electrica SA. Dumitru Chirita, presedintele sindicalistilor energeticieni din Federatia Energia Mileniului III, confirma cele spuse de Coroiu. Ca urmare a campaniei mediatice din ultima perioada, au disparut aceste facilitati de sarbatori, in tot sectorul este la fel. Pentru copiii angajatilor, incercam sa ne mobilizam, dar nu vreau sa vorbesc public despre acest efort, imi este rusine comparativ cu anii trecuti. Aceasta situatie se datoreaza evolutiei cu privatizarea, avem si italieni, si cehi, si nemti, iar pina cind acestia nu inteleg importanta sarbatorilor pentru romani, nu avem ce face, a precizat Chirita.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri