Oamenii de afaceri chinezi sunt interesati sa deruleze proiecte de amploare in Romania, mai ales in domeniile care tin de refacerea infrastructurii, a declarat ieri, Xu Jian, ambasadorul Republicii Chineze la Bucuresti.

In prezent in Romania se dezvolta foarte mult infrastructura, iar astfel de proiecte necesita investitii mari. Firmele chineze doresc foarte mult sa fie implicate in astfel de proiecte, a mai spus diplomatul chinez. Foarte multe dintre firmele private din China sunt interesate sa faca afaceri in Romania, dar cu toate acestea, ambasadorul Xu Jian spune ca nici o banca chineza nu si-a manifestat intentia de a deschide o filiala in Romania sau de a infiinta o banca romano-chineza. In Ungaria exista deja o filiala a unei mari banci. Ungaria este foarte aproape de Romania. Daca piata este suficient de mare si se dezvolta, bancile chineze vor deschide aici o filiala, dar deocamdata nu si-au manifestat o astfel de intentie, a precizat ambasadorul. Pe de alta parte, volumul investitiilor nu este prea spectaculos. Cele 9.000 de companii chineze ce isi deruleaza afaceri la noi in tara au investit pana acum circa 200 milioane dolari.

Aceasta in conditiile in care, volumul schimburilor comerciale, se ridica in acest an la aproape 1,6 miliarde dolari, din care, exporturile Romaniei catre China inseamna de fapt doar 0,1 miliarde dolari. Chinezii vand foarte bine pe piata romaneasca aparatura mecanica si electronica, jucarii si textile, in vreme ce China cumpara de la noi aparatura electro-mecanica sau metalurgica.

In acest an, o firma privata din China a investit 10 milioane euro pentru extinderea capacitatii de productie a fabricii de biciclete de la Deva.

Prin investitia ce va fi finalizata in 2006 se spera ca fabrica de la Deva va deveni cel mai mare producator de biciclete de pe piata europeana. O alta investitie, in valoare de 10 milioane dolari este derulata in fabrica de tigari Sinoroma de la Buzau, apartinand grupului F&J International, care mai comercializeaza si brandurile Vortex, Galanz, Hisense, Kelon si Midea. Intre Romania si China exista relatii traditionale de prietenie foarte vechi, anul trecut implinindu-se 55 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice. Pe langa relatiile de afaceri, guvernul chinez a ajutat Romania si in momentele mai grele, iar anul acesta a fost unul dificil, a mai spus ambasadorul RP Chineze.

Ieri au fost finalizate si documentele pentru o donatie in valoare de 500.000 euro din partea Republicii Populare Chineze, constand in cinci betoniere si cinci excavatoare, ca ajutor pentru refacerea infrastructurii afectate de inundatiile din acest an. Guvernul chinez a mai donat in acest an ca ajutor dupa inundatii 100.000 dolari, iar comunitatea chineza a contribuit cu 250.000 dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri