Guvernul a convenit cu FMI pentru primul trimestru de anul viitor o tinta indicativa de deficit bugetar de 5,7 miliarde lei, in scadere cu o treime fata de perioada similara din acest an, respectiv mai mic cu 2,7 miliarde lei comparativ cu martie 2010.
Potrivit scrisorii suplimentare convenita cu Fondul Monetar International (FMI) la finalul misiunii din octombrie-noiembrie, obtinuta de Mediafax, cheltuielile primare, cu exceptia fondurilor UE si asistenta sociala se vor ridica in primele trei luni ale anului la 32 de miliarde lei, cu numai 700 de milioane lei mai jos fata de realizarile din primul trimestru din acest an.

In acelasi timp, veniturile bugetare, mai putin fonduri UE, vor urca la 39 miliarde de lei, cu 2,7 miliarde mai mult decat incasarile inregistrate in executia bugetara din primele trei luni din 2010.

Scrisoare suplimentara mentioneaza angajamentul Guvernului de a reduce deficitul bugetar la 4,4% din PIB la finele anului viitor, dar nu mai prezinta criterii cantitaive dincolo de trimestrul I din 2010.

Potrivit proiectului de buget, deficitul bugetar pentru 2011 este estimat la 24 miliarde lei, in scadere de la 34,65 miliarde lei in acest an (6,8% din PIB). Veniturile bugetare sunt preconizate la 176,35 miliarde lei in 2011, in timp ce cheltuielile ar urma sa totalizeze 200,31 miliarde lei.

De fapt, ultima evaluare a acordului stand-by, programata pentru aprilie- mai 2011, va privi criterile de indeplinit la finele lunii martie.

Scrisoarea suplimentara include si angajamentul Guvernului de a reduce deficitul bugetar in 2012 la 3% din PIB, dar releva ca acest obiectiv va impune mentinerea restrictiilor in zona de cheltuieli si poate obliga si la alte masuri suplimentare, fara ca la acest moment sa fie nominalizate.

O misiune a FMI, Comisiei Europene si Bancii Mondiale s-a aflat in Romania, in perioada 20 octombrie -1 noiembrie, pentru evaluarea acordului in derulare si inceperea discutiilor preliminare cu autoritatile romane pentru incheierea unei noi intelegeri.

Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de CE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri