Perspectivele Romaniei sunt mai bune decat cele ale unor state din zona euro care intampina dificultati, intrucat deficitul bugetar a scazut semnificativ si economia isi revine, astfel ca riscurile s-au redus, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Incepem sa resimtim revenirea cresterii economice si observam, de asemenea, o reducere semnificativa a deficitului. Acesti doi factori reduc riscul pentru Romania. Si raspunsul meu este, da, cred ca perspectiva privind situatia din Romania este mai buna decat in unele state din zona euro care intampina dificultati", a spus Franks, intrebat daca situatia din Romania este mai buna decat in tari precum Portugalia, Irlanda, Ungaria sau Letonia, informeaza Mediafax.

Reprezentantul FMI a explicat ca prima de risc a Romaniei este mai scazuta decat in aceste state, intrucat Romania a luat deja "masuri semnificative" pentru a iesi din criza.

"In Romania au fost luate masuri foarte dure in iulie pentru reducerea deficitulu bugetar. Veniturile bugetare cresc, iar chetuielile scad. Prima de risc pentru Romania a scazut pe pietele internationale din momentul in care au fost luate aceste masuri, pentru ca pietele internationale stiu ca Romania se afla intr-o situatie mult mai sustenabila acum", a aratat Franks.

El a explicat ca, prin masurile structurale adoptate, situatia fiscala a Romaniei s-a schimbat din una "exploziva" intr-una care permite deficitului bugetar sa coboare la sub 3% in 2012.

"Aceasta este o schimbare uriasa. Anumite reforme structurale au fost deja adoptate in cadrul programului si altele urmeaza sa fie aprobate, precum legea salarizarii unitare, reforma pensiilor si legea responsabilitatii fiscale. Acestea au un impact urias asupra perceptiei pietelelor internationale despre cat de sustenabila este Romania. Ele se uita la aceste masuri si spun: Nu iau doar masuri de constrangere, ci isi construiesc actiunile astfel incat sa nu aiba probleme in viitor", a continuat Franks.

Referitor la decaratiile directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, privind situatia mai multor tari, printre care si Romania, Franks a spus ca acesta s-a referit la statele care au intampinat dificultati in trecut si au cautat asistenta de la FMI.

"Cred ca el a vorbit despre faptul ca, atunci cand un stat cauta asistenta de la Fond, ar putea fi intr-un pericol iminent, dar acum acel pericol nu mai exista. Directorul general se referea in mod evident la motivul pentru care statele cauta initial asistenta de la Fond, iar state cu o situatie nesustenabila, precum Ungaria, Romania si Letonia, au cautat asistenta de la FMI. Aceste state pe care le-a dat ca exemplu sunt state care au cerut asistenta de la FMI acum doi ani si, in orice caz, aceste tari nu sunt in pericol de faliment", a spus Franks.

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca niciun stat stat european nu risca sa intre in faliment, insa exista tari mai vulnerabile, precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, Romania si altele, unde trebuie implementate politici mai dure.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri