Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) a anuntat, ieri, ca din cele 502.091 de societati comerciale care au depus bilant la data de 31.12.2004, doar 6,97% au semnaturi electronice. In decembrie 2005, in Romania sunt circa 30.000-35.000 de semnaturi electronice, iar sectoarele care au adoptat-o au fost cel financiar-bancar, energetic si de guvernare.

Potrivit unui act normativ initiat de Ministerul Muncii, registrul general de evidenta al salariatilor se va completa numai in forma electronica.

Proiectul prevede ca registrul se poate transmite si on-line, sub semnatura electronica. Pentru a putea avea o certificare electronica trebuie platita o taxa de 40 euro. Accesul la acest sistem se face intr-un mod securizat, cu un cod PIN, cheltuielile de achizitie a dispozitivului fiind intre 50 si 150 euro.

CNIPMMR constata ca depunerea on-line a registrului nu poate fi valorificata in mod corespunzator, ramanand ca majoritatea IMM-urilor sa consume timp si resurse umane pentru inca un rand la inspectoratul fortei de munca. CNIPMMR propune ca Agentia pentru IMM-uri sa deruleze, in 2006, un program de informatizare a IMM-urilor si de implementare a certificarii electronice.

30.000 de IMM-uri au falimentat in ultimii trei ani

Potrivit CNIPMMR, in ultimii trei ani au disparut peste 30.000 de IMM-uri ca urmare a blocajului financiar.

Institutiile publice din invatamant, sanatate, cultura, aparare, etc. sunt vinovate de acest blocaj, deoarce platesc cu foarte mari intarzieri valoarea producelor, serviciilor si lucrrailor livrate/executate de IMM-uri. "Exista o cultura a intarzierilor platilor in cadrul contractelor de achizitie publica incheiate cu autoritatile si institutiile publice, acestea refuzand in mod constant plata de penalitati de intarziere si dobanzi, transformand IMM-urile in creditori pentru cheltuielile necesare activitatilor publice", sustine CNIPMMR.

Consiliul doreste initierea unei legi a contractelor, care sa se aplice tuturor tranzactiilor comerciale si reglementarea unui termen de plata obligatoriu pentru autoritatile si institutiile publice, de maxim 30 de zile de la data receptiei produselor, serviciilor si lucrarilor executate de IMM-uri.

Codul Fiscal, criticat dur de companii

Presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, sustine ca modificarea Codului Fiscal in 2006 va determina firmele sa opereze cu doua variante de situatii contabile si financiare, ingreunand situatia firmelor. Nicolescu se opune intentiei Guvernului de a anula datoriile marilor datornici.

El considera ca aceasta decizie ar fi ilegala, injusta si antieconomica. Totodata, Nicolescu a salutat cresterea bugetului Agentiei IMM-urilor pentru 2006, la 2.500 miliarde lei, mentionand ca potrivit legii 346, sectorul IMM-urilor ar trebui sa primeasca 2% din PIB, adica peste 5.000 miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri