Societatea romaneasca a trait, in perioada de boom economic, peste nivelul sau de trai. S-a crezut ca aderarea la Uniunea Europeana a imbunatatit, automat, nivelul de trai in Romania, dar iluzia aceasta s-a destramat cand economia a intrat in recesiune. Bancherii se uita la clienti si constata, acum, ca nu le mai pot da credite pentru ca sunt prea indatorati.
"Pentru ca economia sa se insanatoseasca trebuie sa se reduca treptat gradul de indatoare. Comparatia dintre bancile de locuinte si bancile comerciale ne arata cat de mult traim peste nivelul care ni-l putem permite. Printr-un contract de economisire-creditare se obtine, in medie, un imprumut de 20.000 de lei, in timp ce bancile comerciale acorda 25.000 de euro", sustine Razvan Munteanu, vicepresedintele responsabil cu ativitatea de retail in Raiffeisen Bank Romania.

Munteanu considera ca nivelul de trai al societatii romanesti este compatibil cu o indatorare la banci in valoare de 20.000 de lei, dar in trecut s-a trait pe baze mult mai mari, iar romanii obtineau credite mult mai mari.

Contractele de economisire-creditare pleaca de la ipoteza ca o persona economiseste o perioada, timp in care primeste o dobanda si o prima de la stat, dupa care poate lua un credit la o dobanda fixa pentru a completa suma economisita si a reamenaja, reabilita sau achizitiona o locuinta.

Diferenta mare dintre valoarea de 20.000 de lei si cea de 25.000 de euro ne arata ca, in trecut, societatea romaneasca traia cu peste nivelul sau, fapt ce a condus la un derapaj major la nivelul consumului in momentul in care economia a intrat in recesiune.

"Lucrurile nu sunt foarte roz din punct de vedere economic, locurile de munca sunt mai putine si mai greu de gasit, veniturile suplimentare si cele normale s-au redus. Mediul economic din Romania este mai dificil. Explozia din 2006 - 2008 a condus la un grad de indatorare a populatiei care face dificila creditarea in continuare", a declarat vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania.

El este de parere ca, desi gradul de intermediere financiara se afla la un nivel scazut in Romania si piata prezinta potential in comparatie cu restul Europei, cei 4 milioane de romani care s-au imprumut in trecut au ajuns prea indatorati.

Economia Romaniei poate sa creasca, in aceste conditii, doar prin infuzii de capital strain, sustine Razvan Munteanu, mentionand ca scenariul de baza al Raiffeisen indica o crestere economica de 1% in 2011, in timp ce scenariul pesimist reflecta o stagnare a economiei sau o usoara descrestere.

"Bancile realizeaza operatiuni de curatare a bilanturilor (write-off) semnificative si ajuta la procesul de reducere a grudului de indatorare. Pe langa asta exista rata de schimb si inflatia, iar acestea sunt cele trei elemente macroeconomice a caror evolutie are ca efect cresterea competitivitatii. O sa iesim din criza, o sa ajunge la un anumit moment in care gradul de atractivitate o sa fie mai mare decat gradul de incertitudine", afirma Munteanu.

Vicepresedintele Raiffeisen Bank este de parere ca romanii o sa constate ca Romania a iesit din criza abia la 3 - 6 luni dupa ce aceasta revenire s-a intamplat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri