Bugetul a pierdut venituri echivalente a "mii si mii de pensii" prin taierea salariilor de la Banca Nationala, fara sa fie incasat vreun leu, intrucat, conform legii, economiile au fost incluse in fondul de rezerva al bancii centrale, afirma Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
"Legea nu permitea ca economiile realizate sa fie varsate la buget, dar nici sa fie incluse in contul de profit, fiind alocate la fondul de rezerva, a carui destinatie este acoperirea unor eventuale pierderi viitoare. Astfel, bugetul a incasat zero lei din economia facuta cu salariile. Ba mai mult, prin taierea de 25% n-au mai fost virate la buget ca impozit pe venit si CAS-uri sume care echivaleaza cu plata a mii si mii de pensii", a precizat Vasilescu, potrivit Mediafax.

Intrebat daca salariile la nivelul BNR vor ramane reduse, Vasilescu a replicat: "Dar ce, suntem in Kafka?"

Surse oficiale declarasera ca exista discutii la nivelul BNR daca salariile vor reveni la nivelul din iunie 2010, inainte de taierea cu 25%, sau vor fi majorate cu un procent inferior, cum se va intampla in cazul bugetarilor.

Legea de reducere a salariilor bugetarilor a prevazut si scaderea veniturilor angajatiilor din BNR. Initial, legea prevedea ca economiile obtinute sa se faca venit la bugetul de stat, dar dupa interventia Bancii Centrale Europene, care a atras atentia ca un astfel de mecanism ar echivala cu finantarea directa a bugetului de catre banca centrala, sumele rezultate din taierile de salarii de la BNR au fost virate in fondul de rezerva.

Astfel, statul nu a incasat niciun leu din economiile realizate si mai mult a avut venituri nerealizate din impozitul pe venit si CAS-urile aferente sumelor cu care s-au redus salariile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri