Criteriul demografic (o farmacie la un anumit numar de locuitori), impus la infiintarea farmaciilor in orase, are ca rezultat limitarea accesului jucatorilor pe piata, ceea ce inseamna ca numarul firmelor care ar putea intra este mai mic decat numarul companiilor care ar fi penetrat in absenta reglementarii, afectand concurenta de piata, considera Consiliul Concurentei (CC).

Intr-un raspuns solicitat de wall-street.ro, autoritatea romana de concurenta subliniaza ca, avand in vedere contextul economico-financiar actual, perioada de mentinere a criteriului demografic pana la data 31.12.2011 este suficienta. „Aceasta prelungire este o situatie exceptionala justificata de circumstante exceptionale. De aceea, Consiliul Concurentei apreciaza ca o eventuala prelungire a termenului pentru mentinerea criteriului demografic nu mai poate fi luata in considerare”.

Cseke Attila, ministrul Sanatatii, a facut public la milocul lunii noiembrie un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea actualei Legi a Farmaciei. Ministrul propunea pastrarea criteriului demografic (o farmacie la 3.000 de locuitori in Bucuresti, la 3.500 in resedintele de judet, respectiv la 4.000 in celelalte localitati) si introducerea obligativitatii unei distante minime de 500 de metri intre farmacii. In plus, Cseke Attila mai dorea ca cel putin 51% din actiunile farmaciei sa fie detinute de un farmacist, daca este asociat unic, sau de asociatii de farmacisti, lovind astfel din plin afacerile retelelor de farmacii din Romania.

Intr-un interviu acordat recent publicatiei noastre, Ovidiu Buluc, fondatorul grupului Farmexim, cu activitati pe piata distributiei si retailului farma, a declarat ca ministrul Cseke Attila propune o Lege a Farmaciei anticoncurentiala. In acest context, wall-street.ro a solicitat pozitia Consiliului Concurentei pentru a afla daca modificarile propuse de ministrul Sanatatii ingradesc sau nu concurenta. [Citeste aici interviul cu Ovidiu Buluc].

Consiliul Concurentei a examinat din punctul de vedere al compatibilitatii cu criteriile de concurenta proiectul final al Ordonantei de Urgenta privind modificarea Legii Farmaciei, din care erau eliminate criteriile teritoriale si cele de competenta profesionala, iar criteriul demografic era mentinut pentru o perioada de doi ani.

„Consiliul Concurentei a avizat favorabil acest proiect de act normativ cu conditia limitarii la un an, respectiv pana la data de 31.12.2011, a aplicarii criteriului demografic la infiintarea unei farmacii in mediul urban”, conform autoritatii.

CC considera criteriul demografic o „bariera la intrarea pe piata”, cu efect negativ asupra competitivitatii si eficientei unei piete. „Pietele pe care nu exista reglementari privind controlul intrarii sunt mai dinamice, furnizeaza mai multa inovatie si se concentreaza direct pe nevoile consumatorilor in ceea ce priveste accesul si serviciile oferite”, explica oficialii autoritatii.

In plus, reprezentantii Consiliul Concurentei sustin ca mentinerea criteriului demografic la infiintarea unei farmacii in mediul urban nu se poate realiza decat pe o perioada determinata, astfel incat „reglementarea infiintarii de farmacii sa nu depaseasca ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului de asigurare a aprovizionarii sigure si de calitate cu medicamente a populatiei”.

Guvernul Romaniei a aprobat saptamana trecuta modificarea Legii Farmaciei, prin care aplicabilitatea criteriului demografic este prelungita pana la finele anului 2012. [Citeste aici mai multe detalii}.

"Renuntarea la acest criteriu (demografic - n. red.) ar duce la autorizarea fara limita a farmaciilor comunitare iar, in prezent, in Romania exista un numar suficient de farmacii prin care se asigura aprovizionarea cu medicamente a populatiei", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Sanatatii (MS).

Potrivit MS, care citeaza date ale Comisiei Europene, media in tarile Uniunii Europene este de o farmacie la 3.400 de locuitori. In 18 din cele 27 de state membre UE, exista acest criteriu demografic. In Romania, media este de 3.100 de locuitori la o farmacie.

"Daca in 2000 aveam 3.140 de farmacii infiintate, in ultimii 10 ani numarul acestora s-a dublat. Numarul total de farmacii in Romania este de 6.902, din care numai in mediul urban exista 4.753 de farmacii, iar restul in mediul rural. Ca urmare, este respectata media existenta la nivelul UE de 3.400 de locuitori pentru o farmacie", a declarat Cseke Attila.

Oficialii MS sustin ca renuntarea la criteriul demografic "ar duce la deschiderea unui numar mare de farmacii, in detrimentul calitatii actului farmaceutic si transferul farmaciilor din mediul rural in mediul urban, impiedicand accesul la medicamente a populatiei de la sate sau din localitatile mici".

Conform noului act normativ, a fost eliminata exceptia infiintarii farmaciilor in centre comerciale, in gari si in aerogari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri