Mediul de business din Romania s-a confruntat si anul trecut cu efectele negative ale crizei economice. Instabilitatea si impredictibilitatea mediului economic au dat peste cap planurile de afaceri ale antreprenorilor, dar si bugetele marilor companii. wall-street.ro a publicat in urma cu un an principalele 15 dileme de business pentru 2010, iar acum prezinta si raspunsurile.
1. Am iesit sau nu in 2010 din recesiune? NU

Principala dilema a anului 2010
a fost daca economia va reusi sa iasa din recesiune sau nu. Majoritatea analistilor erau optimisti la inceputul anului si considerau ca primele semne de revenire vor aparea in al doilea semestru.

Ajustarea salariilor din sectorul public si majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale au amanat iesirea din recesiune pentru 2011.

2. A depasit sau nu rata somajului pragul psihologic de 10%? NU

Disponibilizarile din sectorul privat au inceput in 2009 si au continuat in 2010. In plus, anul trecut au inceput si disponibilizarile in sectorul public, insa rata somajului nu s-a apropiat de pragul psihologic de 10%.

Aparatul bugetar se va reduce pana la 1.290.000 de angajati pana la finalul acestui an, iar numarul de bugetari care au ramas sau vor ramane fara loc de munca in ultimul trimestru din 2010 este de 26.000.

Rata somajului s-a plasat in noiembrie la nivelul de 6,95%, in usoara scadere fata de 7,08% cat era in octombrie si 7,5% in aceeasi luna a anului 2009. Numarul total de someri inregistrati la nivel national a ajuns in noiembrie 2010 la peste 633.000.

3. A reusit sau nu statul sa se mai imprumute in 2010? DA

Statul a imprumutat, prin intermediul Ministerului Finantelor, peste 38 de miliarde de lei de la banci in 2010, desi au existat momente in care autoritatile nu s-au inteles cu bancherii asupra nivelului randamentului la titluri de stat.

In plus, statul a imprumutat si cateva miliarde de euro de la banci in 2010. Ministerul Finantelor Publice a imprumutat in noiembrie de pe piata locala 1,3 miliarde de euro prin vanzarea de obligatiuni cu scadenta la trei ani.

Romania va vine eurobonduri in primul trimestru al anului viitor in valoare de sapte miliarde de euro.

4. A primit Romania transa a treia de la FMI? DA

Romania a primit a treia transa din imprumutul de la Fondul Monetar International cu intarziere, abia in prima parte a anului trecut, din cauza ca autoritatile nu au adoptat Bugetul pe 2010 in timp util.

Reprezentantii FMI explicau la finalul anului 2009 ca vor acorda Romaniei transa din imprumut, dar abia dupa ce autoritatile vor adopta bugetul.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat atat bugetul de stat pe 2010 pe data de 15 ianuarie.

5. Au fost mai multe insolvente si falimente in 2010? NU

Criza economica a continuat sa afecteze companiile si in 2010, prin scaderea vanzarilor, ingreunarea accesului la finantare, reducerea lichiditatilor si cresterea numarului de falimente.

Insolventele au continuat in 2010 si printre cele mai cunoscute cazuri se numara Diverta, City Mall sau International Leasing.

Numarul firmelor care au intrat in insolventa in primele 11 luni ale anului trecut a ajuns la 19.558, putin sub nivelul inregistrat in 2009, cand 19.894 de companii au ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati datoriile.

6. Am avut sau nu o criza bancara in Romania? NU

In pofida crizei financiare internationale si a reducerii activitatii de creditare pe plan local, sistemul bancar romanesc este unul solid, cu niveluri ale capitalizarii, solvabilitatii si lichiditatii peste cerintele prudentiale minime.

Bancile din Romania nu s-au confruntat cu o criza, iar testele de stres realizate de banca centrala au aratat ca institutiile de credit de pe plan local sunt solide.

Indicatorul de solvabilitate la nivelul sistemului bancar din Romania a crescut de la 13,76% in 2008 la 14,6% la sfarsitul anului 2009, depasind in mod semnificativ nivelul minim reglementat de 8%, cat si pe cel de 10% convenit cu FMI. In septembrie 2010, banca centrala a precizat ca indicatorul de solvabilitate se mentine tot la 14,6%.

7. A crescut ori a scazut Bursa in 2010, dupa un 2009 mai bun? SCADERE pe Bursa

Dupa un 2008 de scaderi spectaculoase, si un 2009 usor peste asteptari, anul trecut a fost privit cu un optimism moderat de specialistii din piata de capital.

8. Si-a revenit sau nu creditarea in 2010? NU

Bancherii sperau, in 2009, ca activitatea de creditare o sa isi revina anul trecut, insa masurile de austeritate adoptate de autoritati au diminuat capacitatea populatiei si companiilor de a se imprumuta de la banci.

Programul Prima Casa a sustinut activitatea de creditare pe segmentul ipotecar, insa creditul de consum nu a fost reluat nici in 2010. Desi soldul creditului acordat populatiei si companiilor s-a redus in primele zece luni din 2010 cu 4,7% in termeni reali, bancile au reusit sa mai acorde si imprumuturi noi, in special pentru refinantari. Refinantarea creditelor mai vechi cu noi credite a fost solutia la care clientii bancilor au apelat semnficativ in 2010.

9. Au crescut sau nu restantele la credite? DA

Valoarea creditelor restante aproape ca s-a dublat in primele zece luni din 2010, urcand de la 8,1 miliarde de lei in decembrie 2009 la 15,9 miliarde de lei in octombrie 2010.

Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, creditele restante au inregistrat, in primul semestru din 2010, avansuri lunare cuprinse intre 5% si 13,9%, iar in iulie au crescut doar cu 1,15%. Avansul creditelor restante a accelerat in august si in septembrie, dar ritmul de crestere a incetinit la 1,5% in octombrie 2010.

Bancherul Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania, considera ca creditele neperformante vor atinge punctul maxim in martie 2011, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor clientilor in perioada sarbatorilor de iarna.

10. Au mai scazut preturile locuintelor? DA

Preturile locuintelor noi si vechi din tara au scazut si anul trecut. De exemplu, in luna noiembrie, scaderea a fost de pana la 1.049 euro/mp util, nivelul minim al ultimilor doi ani si jumatate, cea mai accentuata rata de scadere - de 2,7% - a fost resimtita in Constanta, arata un studiu al portalului imobiliare.ro.

In ceea ce priveste segmentul apartamentelor noi, stocul existent la vanzare in Bucuresti se ridica la inceputul anului 2010 la 10.000 de unitati, din care pana in luna decembrie s-au vandut mai putin de un sfert, majoritatea cu preturi sub 90.000 de euro, pragul pentru incadrarea la TVA de 5%, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Real Time.

11. Cum a evoluat cursul de schimb in 2010?

Cursul de schimb s-a mentinut relativ stabil in 2010, evoluand in intervalul 4,1 – 4,3 lei pentru un euro. Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei sustin ca fluctuatiile cuprinse in acest interval sunt normale.

Presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, Mihai Ionescu, sustinea recent ca evolutia leului este supusa unor presiuni “enorme” din partea unor speculatori atat din Romania, cat si din afara tarii, care doresc o evolutie nefavorabila a monedei nationale.

Marea dilema a exportatorilor este ce se va intampla cu nivelul cursului de schimb in 2011.

12. A mai scazut piata auto si in 2010? DA

Vanzarile de autoturisme au scazut anul trecut la nivelul celor din 2003, la aproximativ 100.000 unitati, insa productia si exportul vor atinge maxime istorice, de aproximativ 350.000, respectiv 315.000 unitati, conform estimarilor specialistilor si datelor din piata de profil.

13. S-a listat sau nu Fondul Proprietatea in 2010? NU

Fondul Proprietatea nu s-a listat anul trecut, insa 2010 a adus o serie de vesti bune pentru cel mai asteptat emitent din piata de capital romaneasca.

Anul 2011 va sta sub semnul Fondului Proprietatea, emitent asteptat sa trezeasca bursa din apatia instaurata in ultimele luni. Insa, cele mai importante vesti despre mult-asteptata listare au venit pe parcursul ultimelor luni. Citeste o retrospectiva a celor mai importante momente din 2010, care au adus FP tot mai aproape de Bursa de Valori Bucuresti.

14. Si-a revenit sau nu piata de M&A? NU

Chiar daca unii specialisti mizau ca piata de M&A (fuziuni si achizitii) ar putea avea o evolutie favorabila in 2010 intrucat vanzatorii devenisera mai realisti in asteptarile lor, revenirea nu s-a produs.

Pe o piata de fuziuni si achizitii in scadere, putine au fost in 2010 tendintele cu conotatie pozitiva. Piata romaneasca de M&A a inregistrat o scadere puternica comparativ cu 2009 si a prezentat o tendinta continua de declin de la trimestru la trimestru.

15. La cat a ajuns deficitul bugetar in 2010?

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns la 5,2% din Produsul Intern Brut dupa primele 11 luni din 2010, in urcare fata de nivelul de 4,63% de la sfarsitul lunii octombrie, potrivit informatiilor prezentate de reprezentantii Ministerului de Finante.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat sa mentina deficitul bugetar sub 6,8% din PIB si sa il reduca anul viitor la 4,4% din PIB.

Produsul Intern Brut pentru 2010 este estimat la 511, 58 miliarde de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri