Majoritatea salariatilor din Romania au scapat de tevatura de primavara, cu Declaratiile de venit global. 20% dintre ei, cei cu venituri din drepturi de proprietate intelectuala si liber profesionistii, n-au fost la fel de norocosi pentru ca, spune Fiscul, veniturile lor sint mai greu de urmarit.
Cei care vor fi obligati sa depuna declaratii de venit si in 2006 sint cei care lucreaza in comert, medicii, avocatii, notarii, auditorii financiari, consultantii fiscali, expertii contabili, contabilii autorizati, consultantii de plasament in valori mobiliare, arhitectii, jurnalistii, precum si cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala. Doar 20% dintre contribuabilii care au avut obligatia sa completeze si sa depuna declaratiile de venit anul trecut vor repeta operatiile si anul acesta, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Termenul limita de depunere la Fisc a fiselor fiscale de catre angajatori este 28 februarie. Cei care lucreaza pe drepturi de autor trebuie sa primeasca de la angajator fisa fiscala, cu ajutorul careia va completa ulterior Declaratia 0de venit pe 2005. Contribuabilii care vor depune in continuare declaratia sint obligati sa o trimita prin posta pina la 15 mai.

Surse din ANAF ne-au confirmat ca si anul acesta formularele vor fi trimise prin posta la domiciliu.

Pentru nedepunerea Declaratiei de venit se da amenda intre 10 si 100 de lei. In afara de categoriile de mai sus, ceilalti salariati au scapat de formularele trimise de Fisc prin posta. Nici cei care au mai multe salarii, de la mai multe locuri de munca, nu mai sint obligati sa depuna Declaratia de venit global. Angajatorul va face operatiunea de regularizare si va preda documentele la Fisc. Anul trecut au depus declaratii aproximativ 3,5 milioane de contribuabili, din care vor ramine numai 700.000.

Peste un milion de euro din 1%

In declaratiile de anul trecut s-a introdus, in premiera, optiunea virarii a 1% din impozitul pe venit catre organizatii non-guvernamentale. Desi ideea n-a avut un mare succes, avind in vedere ca doar 161.500 de persoane au bifat casuta cu pricina, s-au strins circa 1.190.000 euro, potrivit ANAF. In frunte sta Bucurestiul, cu 29.933 de persoane care au ales sa-si cedeze 1% din impozit. Pe locul secund se afla judetul Mures, cu 23.000 de persoane. In rest, romanii nu s-au inghesuit sa ajute fundatiile. Din datele ANAF se observa, totusi, ca mai receptivi au fost ardelenii, la polul opus situindu-se moldovenii.

Anul acesta, procentul a fost ridicat la 2%. Cei care nu sint obligati sa depuna Declaratii de venit, dar vor sa acorde 2% din impozitul platit statului unei organizatii non profit, trebuie sa se deplaseze la Administratia financiara, unde vor completa un formular in acest sens, fara sa mentioneze ceva despre venitul pe anul precedent.

In alta ordine de idei, o promovare adecvata a unei fundatii in perioada depunerii declaratiilor ar putea aduce multi bani.

88 de milioane de euro

In urma regularizarii impozitului pe venit, statul s-a trezit ca trebuie sa dea inapoi platitorilor 316,5 milioane lei noi. Procesul de restituire a diferentelor de impozit este in curs de desfasurare, termenul de restituire a diferentelor fiind de 60 de zile de la data comunicarii deciziilor de impunere anuala.

In aceasta perioada nu se calculeaza majorari de intirziere.

In ce priveste banii din deduceri pentru reabilitarea locuintei de domiciliu, au fost rezolvate 51.992 cereri, suma totala acordata de stat fiind de 60,93 milioane lei noi.

Pentru acordarea primei de asigurare a locuintei de domiciliu, au fost rezolvate 14.247 cazuri, suma totala acordata fiind de 2,76 milioane lei.

Impozitul global - o revolutie fiscala

Nici la aceasta ora n-au fost procesate toate declaratiile de venit global, din cauza existentei unor neconcordante intre datele declarate si cele existente in baza de date, dupa cum spune chiar ANAF. Desi o baza de date cu impozitele platite de fiecare dintre noi in parte exista, totusi statul n-a renuntat complet la declaratia de venit.

Surse avizate din interiorul Fiscului ne-au explicat ca salariile sunt mult mai usor de urmarit fiscal decit veniturile din drepturi de autor sau din profesii liberale. ANAF are o baza de date si cu aceste venituri, dar, fiind mai greu de urmarit, s-a decis sa se pastreze Declaratiile pentru aceste categorii. Fiscul impoziteaza aceste venituri in urma confruntarii Declaratiei cu baza sa de date.

Impozitul pe venitul global a fost introdus de o ordonanta din 1999. Ca si cota unica, a fost considerat o revolutie fiscala. Prin el se eliminau diferentele de mod de impozitare a veniturilor din diverse activitati. S-a introdus o cota diferentiata de impozit pe venit, in functie de valoarea cistigului. De asemenea, s-a introdus un sistem de deduceri: deducerea personala de baza si cele pentru persoane aflate in intretinere. Acest tip de impozit avea insa nevoie de o declaratie din partea salariatului, asa ca in martie 2001 am depus pentru prima data Declaratia de impozit pe venitul global.

Formularele au dat mari batai de cap atit administratiei, cit mai ales celor care erau obligati sa le completeze. Nu de putine ori, in loc de veniturile realizate in anul precedent, contribuabilii, asa cum ii alinta Fiscul, si-au trecut in declaratii nemultumirile legate de autoritati. Functionarii care s-au ocupat de ele au gasit de la grile umplute cu zerouri, la injuraturi si chiar povesti personale.

Cu toate dificultatile de completare a formularelor si toata tevatura cu punerea plicului cu dovezi la posta sau la Administratia Financiara, romanii s-au conformat, gradul de depunere a declaratiilor de venit fiind de peste 93% anul trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri