Guvernul ar putea schimba cota unica de 16% in 2011 prin majorarea acesteia sau chiar prin inlocuire, in conditiile in care veniturile ce urmeaza sa intre la buget in 2011 sunt supraestimate. Gabriel Sincu, partener in cadrul companiei de consultanta Mazars, a explicat intr-un interviu acordat wall-street.ro ca anul 2011 va mai aduce schimbari in Codul Fiscal.
Wall-Street.ro: Anul 2011 a inceput cu modificari importante la nivelul Codului Fiscal. Considerati ca in acest an mediul de afaceri va avea parte de mai multa stabilitate si predictibilitate in politica fiscala? Sau vom avea schimbari peste noapte?

Gabriel Sincu: Din pacate, in Romania a devenit o regula ca modificarile fiscale sa fie facute in ultimul moment, peste noapte si in mare viteza, fara nici un fel de pregatire initiala, studiu de impact sau informare pentru contribuabili. Modificarile aduse Codului Fiscal pe care le vedem in Monitorul Oficial au la baza idei bune, ridicate de mediul de afaceri cu multa vreme in urma, dar care din pacate au fost implementate intr-un mod nefericit.

Dupa parerea mea, aceste modificari vor fi numai inceputul pentru 2011. Daca analizam legea bugetului de stat (publicata tot intre Craciun si Revelion) vom concluziona doar ca veniturile previzionate nu pot fi obtinute in conditiile actuale. Astfel, vom mai avea majorari de impozite si in a doua jumatate a acestui an, dupa modelul din 2010. Stabilitatea mult dorita mai are, in opinia mea, de asteptat.

Wall-Street.ro
: Printre principalele modificari recente din Codul Fiscal se numara cresterea taxei auto si a accizelor, posibilitatea microintreprinderilor de a opta pentru un impozit de 3% pe venit, contributii de sanatate pentru anumiti pensionari si cresterea plafonului de garantare a depozitelor bancare. Ce efecte ar putea produce aceste modificari?

Gabriel Sincu: In plus, in 2011 raman nedeductibile cheltuielile cu combustibilii pentru autoturismele de firma si TVA-ul aferent acestora.

Efectul principal al acestor modificari va fi, in opinia mea, o noua explozie a microintreprinderilor (coroborata si cu faptul ca plafonarea mult asteptata la contributiile sociale nu a fost introdusa) care vor masca, in fapt, salariile mari. Si, astfel, ne intoarcem de unde am plecat, luptand impotriva evaziunii prin deshiderea de noi portite pentru evaziune.

Wall-Street.ro: De asemenea, in 2011, autoritatile intentioneaza sa taxeze averile nedeclarate. Cum ar putea realiza acest lucru?

Gabriel Sincu: Momentan, taxarea averilor nedeclarate este prezentata doar la nivel de principiu. In textul ordonantei se mentioneaza ca Guvernul va emite norme de aplicare a acestor reglementari prin hotarare de Guvern. Ma tem, insa, ca aceste reglementari au fost aruncate in economie doar pentru a crea o aparenta de lupta impotriva coruptiei si evaziunii. Sau, mai rau, vor da nastere unor abuzuri uriase din partea organelor fiscale.

Wall-Street.ro: Este posibila o modificare a cotei unice de 16% in acest an?

Gabriel Sincu: Desi nu imi doresc, ma tem ca in disperare de cauza, in conditiile in care Guvernul va realiza ca incasarea veniturilor prevazute in Legea Bugetului de Stat este imposibila in conditiile date, va folosi si ultimul cartus pe care il mai are in incarcator: majorarea cotei unice sau chiar renuntarea la aceasta.

Wall-Street.ro: Care este reactia investitorilor fata de mediul fiscal din Romania?

Gabriel Sincu: Un investitor nu este neaparat interesat de nivelul impozitului din o anumita tara, cat mai ales de certitudinea ca acesta nu se va schimba pe un orizont de timp cel putin mediu, daca nu lung. Acesta isi face un plan de afaceri si decide daca nivelul impozitului respectiv este sau nu acceptabil pentru businessul sau. Cea mai mare problema apare atunci cand se schimba regulile in timpul jocului, iar pentru investitorul respectiv este prea tarziu ca sa mai iasa din joc. Din pacate, 21 de ani de practica nu au fost suficienti pentru guvernantii nostri ca sa inteleaga acest lucru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri