Cseke Attila, ministrul Sanatatii, a facut public bilantul activitatii pentru 2010, an in care sectorul sanitar a beneficiat de o alocare de 3,9% din Produsul Intern Brut (PIB), un nivel similar celor mai sarace state ale lumii.
“Pentru sistemul sanitar, anul 2010 a stat sub semnul descentralizarii, a intoarcerii catre pacient si catre autoritatile locale care cunosc cel mai bine nevoile comunitatii din care fac parte”, a declarat Cseke Attila, ministrul Sanatatii.

Procesul de descentralizare a spitalelor, adica trecerea lor din administratia Ministerului Sanatatii (MS) in cea a autoritatilor locale, a inclus cele 435 de unitati sanitare de pe teritoriul Romaniei, iar pentru 370 dintre ele s-a reusit transferul pana la finele lui 2010. Dintre unitatile care nu au fost transferate, 62 sunt de interes national (institute publice, spitale de urgenta, unitati cu profil de psihiatrie sau cu o singura specialitate), iar trei au ramas in administratia MS pentru ca autoritatile locale nu au dorit sa le preia.

Masura de descentralizare a spitalelor este un prim pas pentru un mai bun control asupra fondurilor. Cu toate acestea, sustin voci din sectorul sanitar, in conditiile in care spitalele raman suprapopulate, iar zilele de spitalizare sunt la un nivel dublu fata de cele inregistrate in Uniunea Europeana, persista riscul ca banii sa fie risipiti sau “scursi” prin numeroasele gauri negre ale sistemului.

Alte doua masuri initiate de Ministerul Sanatatii au marcat anul 2010: aprobarea mecanismului coplatii si largirea bazei de contribuabili la Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate.

Prima masura urmeaza sa intre in vigoare dupa ce va fi aprobata de Parlamentul Romaniei. Astfel, dincolo de cotizatia pentru sanatate, pacientii mai trebuie sa coachite consultatiile la medic (5 lei pentru o consultatie la medicul de familie, respectiv 10 lei pentru una la medicul specialist in ambulatoriu), dar si o parte din medicamentele pe care le consuma.

Largirea bazei de contribuabili vizeaza atingerea pragului de 8,8 milioane de contribuabili, respectiv a unei sume de 1,4 miliarde de lei colectati la Fond.

Schimbari au fost si in domeniul legislativ. Cele mai importante noi prevederi sunt desfasurarea programelor nationale de sanatate si a contractului-cadru pe o perioada de doi ani, precum si descentralizarea Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate.

Astfel, o pondere de 60% din contributiile persoanelor fizice si juridice colectate intr-un judet va reveni Casei de asigurari de sanatate din judetul respectiv. Restul de 40% va fi virat in contul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), iar din aceasta pondere maxim 3% se va folosi pentru cheluielile de administrare si de capital pentru CNAS si casele judetene. Ponderea de 37% va intra intr-un fond de redistribuire din care se vor plati serviciile medicale efectuate intre judete sau din care se vor completa fondurile dintr-un judet care sunt insuficiente.

La capitolul "nereusite", ministrul de resort a mentionat "imposibilitatea Ministerului Sanatatii de a gestiona direct fondurile" din sistem.

2010, sub semnul reducerilor de orice fel

28% - procentul cu care s-a redus numarul de functii de conducere (director) din unitatile sanitare, de la 2.069 la 1.492 de functii

9.200 – numarul de paturi reduse in unitatile sanitare de stat

1.621 – numarul posturilor reduse in cadrul unitatilor finantate integral de la bugetul de stat, dintre care 978 erau vacante

30% - procentul cu care a scazut numarul de certificate medicale in ultimele luni ale lui 2010 fata de inceputul anului trecut

Prioritatile in Sanatate pentru 2011

In ceea ce priveste proiectele pentru 2011, Ministerul Sanatatii a anuntat deja implementarea cardului national de sanatate, precum si reorganizarea sistemului spitalicesc, alaturi de investitii in domeniile oncologic si ATI (anestezie-terapie intensiva).

Ca prioritate, MS are in vedere informatizarea sistemului medical pentru a implementa proiectul cardurilor nationale de sanatate. Cardul national de sanatate este un document cu informatii de identificare si istoric medical ce va permite accesul asiguratilor la servicii sanitare in reteaua publica. Primele carduri vor fi primite de asigurati in al doilea semestru din 2011.

Cardul national va fi un document obligatoriu atat pentru asiguratii care vor sa beneficieze de servicii medicale, cat si pentru medici, care vor avea un card medical profesional. Documentul poate fi solicitat de orice asigurat (contribuabil la fondul national de sanatate) si obtinut contra unei sume de doi euro (8,5 lei). Cardul va fi livrat prin posta, la domiciliu, fiecarui asigurat. [Afla aici cum arata si cum va functiona cardul national de sanatate].

In functie de fondurile repartizate, MS va realiza o serie de investitii in cadrul programelor de oncologie si ATI, aproximativ 190 de milioane de lei fiind alocati pentru reabilitarea sectiilor de profil si pentru dotare cu aparatura medicala de specialitate.

Pentru prima data, ministerul va derula programele nationale de sanatate pe o durata de doi ani, “pentru a exista o predictibilitate atat din punctul de vedere al furnizorilor din sistem, cat si din cel al pacientilor”.

Unitatile sanitare (cele din administratia MS si a autoritatilor locale) vor fi reorganizate, fie prin comasare, fie prin desfiintare, iar altele se vor reprofila. “MS estimeaza ca, in functie de propunerile venite din teritoriu, in doua saptamani va propune o lista cu noile structuri”.

Tot in 2011 este prevazuta si implementarea unui program de dotare a serviciilor de ambulanta si SMURD pe o durata de patru ani. Concret, este vorba despre achizitionarea de minim 681 de ambulante de diferite tipuri si autospeciale in valoare de 209 milioane de lei, se mai precizeaza intr-un comunicat de presa.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri