Presedintele Traian Basescu a declarat, la TVR 1, ca Romania va propune "in mod categoric" FMI ca angajamentele sa vizeze "paliere fundamentale" precum consolidarea fiscala si continuarea reformelor structurale si a modernizarii statului, o prioritate fiind modernizarea legislatiei muncii.
"Noi vom propune in mod categoric Fondului ca angajamentele noastre sa vizeze trei paliere fundamentale. Primul si cel mai important: consolidarea fiscala a Romaniei. Si avem motive sa constatam progresul: s-a redus mult deficitul de cont curent, am reusit sa stabilizam deficitul bugetar, deci consolidarea fiscala este un element esential. A doua linie pe care o vom propune in acordul cu Fondul este legata de continuarea reformelor structurale si a modernizarii statului, acolo unde avem ca prioritate modernizarea legislatiei muncii", a declarat Traian Basescu, potrivit Mediafax.

Seful statului a facut aceste precizari intrebat despre intalnirea de lucru, din cursul zilei de joi, de la sediul BNR, la care a participat alaturi de premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El a mentionat ca, prin rotatie, se organizeaza intalniri de lucru la Cotroceni, la Palatul Victoria sau la Banca Nationala, ori de cate ori se apropie evenimente care implica decizii.

"Acum se apropie un eveniment important: noul acord cu FMI, incheierea cu succes a actualului acord si semnarea unui nou acord cu Fondul. Obiectivul principal este sa ne stabilim pozitia comuna si unitara a tuturor institutiilor statului, in vederea negocierii acordului de precautie pe care dorim sa il realizam cu Fondul, Banca Mondiala si UE", a mai aratat seful statului.

Presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au stabilit parametrii unui nou acord de finantare, de tip preventiv, cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Basescu, Boc, Ialomitianu au fost, joi, la BNR pentru a discuta cu Isarescu si conducerea executiva a bancii centrale, in cadrul unei intalniri de lucru.

In cursul intalnirii a fost analizat stadiul derularii acordurilor de finantare externa incheiate cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale.

"In acest context, a fost evidentiat faptul ca, pentru reluarea cresterii economice pe o baza sanatoasa, este esentiala continuarea consolidarii fiscale si a reformelor structurale, astfel incat implementarea obiectivelor pe termen mediu sa asigure un proces sustenabil de convergenta nominala si reala cu Uniunea Europeana", potrivit unui comunicat al BNR.

Intalnirea de la BNR a inceput la ora 11:00 si s-a incheiat in jurul orei 12:30.

FMI va pune la dispozitia Romaniei aproximativ 3,6 miliarde euro in cadrul noului acord, de tip preventiv, care va fi incheiat cel mai probabil pe un an dupa finalizarea programului actual in mai, iar banii vor fi accesati doar in caz de urgenta, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.

Romania a incheiat in primavara anului 2009 un acord de finantare externa pe doi ani cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, in valoare totala de aproximativ 20 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri