Romania se afla pe o traiectorie clara catre atingerea tintelor fiscale, dar provocarea curenta este implementarea in intregime a reformelor si mentinerea controlului cheltuielilor, astfel ca devine cruciala continuarea eforturilor in sanatate si in ceea ce priveste companiile de stat, potrivit FMI.
"Romania se afla acum pe o traiectorie clara catre atingerea tintelor fiscale pe termen scurt si mediu. Provocarea curenta este de a implementa in intregime reformele aprobate si de a mentine un control strans pe cheltuieli pentru a fi siguri ca parametrii bugetari sunt respectati. In acest sens, continuarea eforturilor este cruciala in sectorul de sanatate si al intreprinderilor de stat pentru ca presiunile pe cheltuieli sa fie controlate", a declarat John Lipsky, first deputy managing director in cadrul FMI.

El a mentionat ca majorarea absorbtiei fondurilor de la Uniunea Europeana ar trebui sa devina o prioritate de varf pentru Guvern, iar eforturile privind imbunatatirea administrarii taxelor ar trebui sa continue, scrie Mediafax.

Oficialul FMI a aratat, de asemenea, ca ar trebui sa aiba prioritate rezolvarea permanenta a problemei arieratelor.

Pe de alta parte, Lipsky a spus ca politicile monetare si financiare ale autoritatilor au fost in mod adecvat de prudente, ajutand la prezervarea stabilitatii financiare in fata crizei financiare globale.

"Saltul ratei inflatiei ca urmare a cresterii TVA este temporar, dar o precautie continua este necesara in estimarea perioadei si spatiului ramas pentru continuarea relaxarii politicii monetare. Sistemul bancar ramane lichid si bine capitalizat, dar o continua vigilenta in supravegherea sectorului financiar este cruciala pentru a asigura rezistenta sectorului financiar impotriva creditelor neperformante in crestere si a situatiei regionale nelinistite", a mai spus Lipsky.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a sasea evaluare a acordului cu Romania si scrisoarea suplimentara, astfel ca institutia va acorda cea de-a saptea transa din imprumut, de 905 milioane euro, bani care vor fi virati, cel mai probabil luni, in contul Bancii Nationale a Romaniei.

Suma totala eliberata pana in prezent de Fond este de 12,44 miliarde euro, la care se va adauga ultima parte a imprumutului, de 874 milioane de drepturi speciale de tragere (circa un miliard de euro), care mai poate fi eliberata pana la finalul acordului.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care a primit pana acum transe in valoare totala de 15,2 miliarde de euro, la care se va adauga transa eliberata vineri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri