Statul retine partea lui din generozitatea angajatorilor
Avantajele in natura se vor impozita si in 2006, plata realizandu-se chiar in luna in care acestea au fost acordate.

Mai intai sa vedem ce se intelege prin avantaje in natura. Daca punem cap la cap reglementarile in domeniu, putem spune ca avantajele in natura sunt definite ca acele cheltuieli efectuate de catre angajator, materializate in bunuri sau servicii, suportate integral sau partial de catre acesta pentru nevoile personale ale salariatului. In intelesul general, avantajele in natura reprezinta acele bunuri, servicii sau orice alte beneficii, in bani sau in natura, acordate de un angajator unei persoane fizice salariate.

Avantajele acordate salariatilor se evalueaza si se impoziteaza in luna in care au fost primite de angajatii respectivi. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata. Veniturile in natura se considera platite la ultima plata a drepturilor salariale pentru luna respectiva. Impozitul aferent avantajelor in natura se retine din salariul primit de angajat in numerar pentru aceeasi luna. Avantajele in bani si echivalentul in lei a avantajelor in natura sunt impozabile la nivelul salariatului, indiferent de forma organizatorica a angajatorului care le acorda.


Cum se impoziteaza autoturismul

De exemplu, o societate comerciala acorda unui salariat in folosinta personala in totalitate un autoturism care are o valoare de intrare de 35.000 de lei. Avantajul lunar impozabil, in situatia in care potrivit foii de parcurs este evidentiata numai folosinta in interes personal, se determina inmultind valoarea de intrare cu procentul de 1,7%, rezultand valoarea de 595 de lei. Suma de 595 de lei reprezinta venit al lunii in care avantajul este primit si se cumuleaza, in vederea impunerii cu celelelate venituri salariale platite in acea luna.

Daca salariatul foloseste masina atat in interes personal, cat si de serviciu, este obligatorie completarea unei foi de parcurs, unde vor fi consemnati kilometrii parcursi. In cadrul determinarii distantei parcurse in interes personal nu se va lua in calcul distanta dus/intors de la serviciu acasa. Daca, spre exemplu, rezulta din foaia de parcurs 250 de kilometri efectuati, din care 75 de kilometri (30%) in interes personal, avantajul impozabil va fi de de 178,5 lei (595 de lei x 30%).

Cum se impoziteaza telefonul

O societate comerciala platitoare de impozit pe venit (microintreprindere) are opt salariati, din care trei au primit in folosinta mixta cate un telefon mobil. In scopul delimitarii convorbirilor telefonice efectuate in interesul serviciului de cele efectuate in scop personal, care vor reprezenta avantajul in natura care se va cumula cu salariul in vederea impozitarii, angajatorul a stabilit limita convorbirilor telefonice aferente sarcinilor de serviciu pentru fiecare telefon mobil de 250 de minute pe luna, urmand ca ceea ce depaseste aceasta limita sa fie considerat avantaj in natura.

Echivalentul in lei al avantajelor in natura sunt impozabile, indiferent de forma organizatorica a entitatilor care le acorda. Prin urmare, chiar daca la nivel de persoana juridica tratamentul fiscal al acestor cheltuieli nu are nici o relevanta asupra determinarii impozitului pe venit, in cazul microintreprinderii, partea care depaseste limita de 250 de minute pe luna va reprezenta avantaj pentru salariat. In situatia in care salariatului in cauza i s-a imputat costul convorbirilor respective sau a suportat contravaloarea lor, aceasta nu mai poate constitui avantaj pentru salariat.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22531&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri