Romanii care ocupa pozitii de middle si top management au cistigat anul acesta cu pina la 40% mai mult decit cu un an in urma. Cresterea negociata a fost insa undeva intre 5 si 15%, restul rezultind din diminuarea impozitului.
Bilantul financiar pe 2005 a fost unul pozitiv pentru romanii care ocupa posturi de middle si top management. Fie ca au beneficiat numai de majorarea salariala datorata cotei unice, fie ca le-a crescut in mod real salariul, puterea de cumparare a acestora a crescut simtitor in 2005 fata de 2004.


Cistiguri cu 40% mai mari


Luind in calcul atit sumele cistigate in plus prin reducerea impozitului la 16%, cit si majorarile negociate, ocupantii unor pozitii de top din companiile romanesti si multinationale s-au putut bucura de pina la 40% mai multi bani decit cu un an in urma. Aceasta in conditiile in care, la acest nivel, salariile lunare oscileaza intre 1.000 si 3.000 de euro net. Salariile au crescut sensibil anul acesta, atit din cauza impozitului, cit si pe seama previziunilor optimiste de crestere economica. Cred ca, in medie, cresterea a fost de aproximativ 15%, peste cresterea datorata impozitului, apreciaza George Butunoiu, managing partner in cadrul agentiei de recrutare Alexander Hughes. Potrivit acestuia, pe seama penuriei de personal, de majorari salariale importante s-au bucurat anul trecut in special romanii care lucreaza in sectorul IT, mai precis programatorii.

Daca din punct de vedere financiar cota unica a umplut si mai mult buzunarele romanilor care ocupa posturi de conducere, modificarea politicii fiscale a creat la inceputul anului un dezechilibru pe piata.

Dezechilibrele cotei unice

Au fost avantajati cei care aveau salariile negociate in sume brute in lei, dar au existat si companii ai caror angajati aveau salariile negociate in sume nete, pentru care remuneratia nu a crescut pe seama modificarii de impozit. S-a creat astfel o stare de nervozitate in piata. Au fost destul de multi oameni nemultumiti, dar lucrurile s-au reglat pe parcus, explica Alex Talmazan, director la Wrightson.

Fara majorari de primavara

Odata cu scaderea impozitului pe venit de la inceputul lui 2005, practic, majoritatea angajatilor si-au marit (unii chiar intr-un mod considerabil) veniturile nete. Pe aceste considerente, maririle de salarii care au loc, de obicei, primavara, nu au fost resimtite de catre angajatori ca fiind imperative la acel moment. Astfel, chiar daca veniturile brute au ramas constante, anul 2005 a inceput cu mariri salariale importante. Un alt fenomen care intareste perceptia ca 2005 nu a fost unul al cresterilor salariale a fost scaderea substantiala a principalelor valute, euro si dolar, apreciaza Madalina Motora, Communication Coordinator
Manpower Romania.


Cresteri salariale si in 2006


Chiar daca nu vor resimti socul reducerii de impozit si in 2006, specialistii din cadrul companiilor de recrutare estimeaza ca si anul acesta salariile managerilor vor creste, in medie, cu 5-15%.

Cel mai bine le va fi angajatilor din sectorul financiar bancar si celor care lucreaza in companiile romanesti de curind privatizate. Cresteri salariale vor fi in toate domeniile la pozitiile de top management. Acestea sint legate de performanta atit a persoanei, cit si a companiei. Eu cred insa ca modificari semnificative vor avea loc in sistemul bancar, unde fuziunile care au avut loc recent vor genera un nou mod de salarizare. Totodata, ma astept la modificarea salariilor si in regiile proaspat privatizate, care nu pot atrage personalul care si l-ar dori, mai spune Talmazan. Totodata, Butunoi apreciaza ca mai avantajati vor fi cei care lucreaza in companii de dimensiuni medii, intrucit sint mult mai flexibile.

Ce salarii vor tinerii?

Salariul pe care si-l doresc tinerii romani se invirte in jurul a 350 de euro. Potrivit unui studiu realizat de AD Consulting la initiativa Business IQ si Career Experts, in medie, tinerii ar fi multumiti cu un salariu lunar de 364 de euro. Barbatii au in general aspiratii mai mari decit femeile, ei fiind dispusi sa lucreze, in medie, pentru 401 euro, fata de 329 de euro cit isi doresc femeile. In functie de domeniul de activitate, pretentiile cele mai mari le au juristii, care solicita in medie 547 de euro pe luna. Urmeaza informaticienii, care isi doresc un salariu de 466 de euro, in vreme ce inginerii ar fi multumiti daca ar avea un salariu de 390 de euro.

Cele mai mici asteptari din punct de vedere al salariului au fost semnalate la economisti, care ar fi multumiti si cu un salariu de 323 de euro. Studentii ar fi dispusi sa lucreze pentru 359 de euro, iar tinerii profesionisti pentru 373 de euro pe luna. Conform studiului, printre activitatile de cel mai mare interes pentru tinerii romani se numara finantele, cu 20% dintre optiuni, media si comunicarea, de care s-au declarat interesati 14% dintre respondenti, si marketingul, domeniu de care sint atrasi 12% dintre persoanele intervievate. In schimb, cele mai putin atractive domenii sint chimia si biologia, logistica, educatia sau auditul. Studiul a fost realizat pe un esantiona de 755 de studenti, absolventi si tineri profesionisti care isi cauta un loc de munca prin intermediul Arenelor Carierei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri