Investitiile straine reduse, creditarea dificila si recesiunea fac imposibila dezvoltarea economica in Romania. Sectorul IMM, in trecut considerat motorul economiei romanesti, a infruntat numeroase dificultati in ultimii doi ani, iar 2011 nu se anunta mai usor. Totusi, exista si vesti bune, intreprinderile pot accesa mai usor facilitatea de ajutor de stat pentru realizarea de proiecte de investitii.
Scopul schemei de ajutor de stat este sa sustina dezvoltarea economica sustenabila si dezvoltarea regionala, explica Laurentiu Dinu, directorul general al Accreo Romania. Aceasta facilitate era inaccesibila in trecut pentru sectorul IMM din cauza ca intreprinderile nu indeplineau conditiile impuse de autoritati.

Anul trecut, pragul minim necesar pentru calificarea proiectelor de investitii in vederea finantarii prin ajutor de stat a fost redus de la 10 milioane de euro la 5 milioane de euro, iar numarul minim de locuri de munca nou create s-a redus de la 100 la 50. In plus, sectorul turistic si medical au fost incluse in domeniile finantabile prin aceasta schema.

Este o masura benefica, in special pentru companiile din industriile care folosesc intensiv forta de munca, cum este industria IT”, afirma Lucian Dinu.

Durata schemei de ajutor de stat este de 5 ani, respectiv pentru perioada 2009 – 2013, iar bugetul total maxim al schemei este de un miliard de euro, cu un buget mediu anual de 200 de milioane de euro. Seful Accreo Romania a precizat ca bugetul alocat pentru anul 2009 a fost utilizat, iar din plafonul aferent aferent anului trecut mai erau disponibili 65 de milioane de euro in septembrie.

Sectorul IMM mai este sprijinit si de Banca Europeana pentru Investitii, care ofera bancilor de pe plan local linii de credit pentru ca acestea sa finanteze intreprinderile, insa bancile “uita” sa dea credite, considera Laurentiu Dinu.

Bancile iau banii, dar nu ii dau mai departe. Unul dintre motive este costul, care este dat de piata, dar de ce BEI nu a negociat o dobanda pentru aceste credite?”, afirma Dinu.

Intreprinderile apeleaza la banci ca sa obtina imprumuturi pentru cofinantarea proiectelor finantate prin schemele de ajutor de stat sau din fonduri europene. Companiile sustin, insa, ca bancile sunt reticente in acorda imprumuturi.

“Bancile din Romania o sa afle, in curand, ca companiile se pot finanta si din alte parti. Stiu cazuri de companii care au luat imprumuturi de cofinantare de la banci din strainatate. Bancile o sa descopere ce inseamna o piata concurentiala”, sustine directorul general al Accreo Romania. In opinia sa, bancile au facut profituri “frumoase” oferind imprumuturi statului si tinand banii la Banca Nationala a Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri