Romania isi vinde in acest an ultimii bani si ultimele fabrici. In primul caz, vrea sa faca o afacere pe bani multi. In celalalt, vrea doar sa faca o afacere in care banii nu conteaza.
Anul care a inceput ar trebui sa ne duca la un capat de drum: sfirsitul statutului de proprietar al statului in industrie si in sistemul bancar. Si sa mai faca un pas pe drumul anevoios al privatizarii kilowattului.

CEC - ultima reduta

Cea mai importanta tranzactie de privatizare a anului va fi, cu siguranta, vinzarea CEC, ultima banca aflata inca in proprietatea statului. In octombrie 2005, sapte banci au depus oferte neangajante pentru a cumpara 75% din capitalul bancii: Banca Monte dei Paschi di Siena (Italia), Dexia (Belgia), EFG Eurobank (Grecia), Erste Bank (Austria), National Bank of Greece, OTP Bank (Ungaria) si Raiffeisen (Austria). Termenul de depunere a ofertelor finale, stabilit initial pentru 28 noiembrie, a fost aminat sine die, pentru ca statul a dorit sa cunoasca mai intii finalul privatizarii BCR. Ofertele finale sint asteptate cel mai tirziu luna viitoare. Aproape sigur vor fi cel mult sase, din moment ce Erste Bank a dat 3,7 miliarde de euro pe BCR si e clar ca nu va mai continua la CEC. Desi CEC este banca cu cea mai mare traditie din Romania detine cele mai multe sucursale (peste 1.400, adica mai mult decit toate celelalte banci la un loc), are mai multe bube: a fost doar casa de economii, nu a putut desfasura toate operatiunile specifice unei banci comerciale, a avut multi salariati, a pierdut mult din cota de piata, softul a fost mult timp aproape inexistent etc. Totusi, asta nu-l indreptatea pe premier sa declare, imediat dupa vinzarea BCR, sa nu se creeze false asteptari de la privatizarea CEC, banca ce este mult sub BCR. E ca si cum ti-ai face tu insuti o reclama proasta la marfa pe care vrei s-o vinzi.

Industria, vinduta sau lichidata

Provocarea, in materie de reusita a procesului, va fi sfirsitul privatizarii societatilor din industrie: vinzarea ultimelor trei mari companii ale statului, Tractorul, Electroputere si Rulmentul, uzine pe care, ani in sir, nu prea le-a vrut nimeni. Dupa o tentativa esuata de maritis cu italienii de la Landini, cei de la AVAS se pare ca au mai multe sanse cu indienii de la Mahindra, cu care se poarta acum discutiile. Sint insa multe piedici: o contestatie in instanta a unui alt ofertant, un ajutor de stat acordat anterior care va fi recuperat de la noul proprietar, continuarea procesului de subventionare a achizitiei de tehnica agricola.

Producatorul de locomotive si generatoare Electroputere Craiova este la a sasea tentativa de vinzare. Potrivit AVAS, trei firme romanesti si una straina au cumparat dosarul de prezentare. Asta nu este o garantie ca se vor depune oferte. Interese si chiar oferte au mai fost, ba chiar din partea unor firme cu staif: General Electric, General Motors, Siemens, dar tranzactia nu s-a finalizat. In cazul Rulmentul, AVAS poarta acum negocieri cu un consortiu format din doua companii romanesti, dar nu a fost inca avansat un termen de finalizare a privatizarii.

Potrivit vechiului acord cu FMI, aceste trei societati trebuiau vindute pina la jumatatea anului treut, in caz contrar urmind sa fie lichidate. N-a fost asa, iar Fondul a prelungit termenul pina in toamna. Evident, nu s-a intimplat nimic, dar, cum acordul cu FMI a fost rupt, nu ne mai trage nimeni la raspundere.

Bataie pe lumina Bucurestilor

Guvernul se asteapta ca, in acest an, sa faca cea mai banoasa privatizare a unei companii de utilitati: Electrica Muntenia Sud, societatea de distributie a electricitatii care alimenteaza Bucurestiul, Ilfovul si Giurgiul. Inca de la instalare, ministrul Economiei a spus ca vinzarea acesteia va fi mult mai banoasa decit celelalte patru tranzactii din domeniu. Interesul este maxim, dovada fiind numarul mare de oferte: zece companii cunoscute la nivel european sau mondial si-au manifestat interesul: AES Corporation (SUA), CEZ (Cehia), EnBW Energie (Germania), Enel (Italia), E.On Energie (Germania), EVN (Austria), Gaz de France, Iberdrola (Spania), RWE (Germania) si Union Fenosa (Spania). Unele dintre acestea au facut deja achizitii in Romania, iar altele si-au deschis aici reprezentante. Ofertele finale vor fi depuse la sfirsitul acestei luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri