Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, le-a spus, luni, economistilor sefi din banci ca suma viitorului acord cu Fondul Monetar International nu este importanta, miza fiind de fapt continuarea reformelor structurale, care ar presupune o intindere a noii intelegeri pe doi ani.
"Guvernatorul a facut cateva referiri la acordul FMI, in linii generale, dar a precizat la un moment dat ca suma viitorului acord nu este importanta, scopul fiind continuarea acordului", au declarat surse bancare, citate de Mediafax.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat la inceputul lunii ianuarie ca Romania poate accesa de la FMI, prin noul acord, o suma de pana la de trei ori cota de Drepturi Speciale de Tragere (DST) detinuta la Fond, ceea ce reprezinta o suma de aproximativ 3,1-3,2 miliarde DST (3,6-3,7 miliarde euro-n.r.).

Isarescu le-a mai spus economistilor din banci ca, daca li se va solicita opinia, reprezentantii BNR vor pleda pentru o intelegere cu FMI si CE pe doi ani, pentru a depasi ciclul electoral 2012.

Seful misiunii FMI de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat saptamana trecuta ca este dispus sa negocieze cu autoritatile romane perioada pentru care se va incheia noua intelegere.

Anterior, directorul de tara pentru Romania al Bancii Mondiale (BM), Peter Harrold, afirmase ca institutia internationala va acorda asistenta tehnica si finantare Romaniei in cadrul unui nou acord, incheiat impreuna cu FMI si CE, cel mai probabil pe doi ani.

Oficialul BM a precizat ca perioada de doi ani reprezinta propunerea Fondului Monetar International, acest aspect nefiind inca discutat cu autoritatile de la Bucuresti.

La intalnirea de luni de la Clubul BNR au participat peste 30 de economisti din bancile comerciale.

Isarescu a invitat, marti, la un pranz de discutii presedintii bancilor comerciale, iar joi va avea o intalnire similara cu trezorierii institutiilor de credit.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro.

O misiune FMI - CE a inceput a saptea evaluare a acordului stand-by, in care se va analiza indeplinirea obiectivelor stabilite pentru ultimul trimestru din 2010 si vor fi negociate conditiile privind un nou acord, de tip preventiv. Vizita se va incheia in data de 8 februarie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri