Romania, Polonia si Cehia se numara printre statele cel mai putin dependente energetic din UE, dar ar putea fi nevoite in circa zece ani sa majoreze importurile de acest tip, din cauza intarzierii proiectelor nucleare si a inchiderii centralelor vechi pe carbune, comenteaza Reuters.
Proiectele de constructie a unor centrale nucleare in Europa Centrala si de Est sunt intarziate sau chiar anulate din cauza deficitului de finantare si a incertitudinilor legate de pretul energiei. Acest fapt pune in pericol aprovizionarea cu energie a tarilor din regiune si planurile de inchidere a centralelor poluante care functioneaza cu carbune. Investitorii se retrag din aceste proiecte, ingrijorati ca viitoarele preturi ale energiei nu le vor aduce un profit bun, scrie Mediafax.

Multe tari din regiune au intentionat sa majoreze capacitatea de productie a energiei nucleare, pentru a-si asigura o aprovizionare constanta si pentru a putea respecta tintele Uniunii Europene privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Proiectele sunt intarziate de costurile mari, scaderea interesului companiilor din energie si incertitudinile privind pretul certificatelor de dioxid de cabon.

Saptamana trecuta, grupurile GDF Suez, RWE si Iberdrola s-au retras din proiectul de constructie, pana in 2017, a doua noi reactoare la centrala de la Cernavoda. Grupul CEZ a renuntat la proiect in 2010.

In proiect au mai ramas doar doi parteneri straini, ArcelorMittal si Enel, iar Romania va cauta noi investitori, fiind foarte probabil ca acest fapt sa intarzie lucrarile.

Bulgaria, Cehia si Polonia inregistreaza de asemenea intarzieri ale planurilor de constructie sau de extindere a capacitatilor nucleare.

"Investitiile in noi capacitati de generare a energiei trebuie sa apara, acestea trebuie construite si asta chiar acum", a declarat Michael Labelle, expert independent in energie din Budapesta. El a aratat ca exista mai multi factori negativi care descurajeaza aceste proiecte, respectiv problema finantarii, guvernele fiind mai putin dispuse sa investeasca, in timp ce planurile UE ca preturile sa fie competitive sporesc nesiguranta legata de nivelul acestora in viitor.

In Lituania, esecul de a atrage investitori l-a determinat pe presedintele statului sa afirme ca este nevoie de o regandire a alternativelor.

In Cehia, grupul CEZ, cea mai mare companie de utilitati din Europa Centrala, a amanat in 2010 o licitatie pentru extinderea centralei nucleare de la Temelin.

Autoritatile din Slovenia ar fi trebuit sa aprobe anul trecut constructia unei a doua centrale nucleare, dar acest fapt nu a avut loc.

Croatia este improbabil sa decida inainte de 2012 daca sa participe impreuna cu Slovenia sau Ungaria la constructia unei noi centrale sau sa construiasca o a doua astfel de unitate pe teritoriul sau.

Polonia obtine cea mai mare parte din energie pe baza de carbune si vrea sa construiasca o centrala nucleara, dar a avut dificultati in gasirea de lucratori calificati dar si in modificarea legislatiei.

"Lumea s-a schimbat. Toata lumea este ceva mai precauta cand este vorba de cheltuieli mari. Aceste proiecte sunt mai complexe decat in trecut. Interesul pentru risc este mai scazut, asa incat numarul de parteneri este mai mare", a declarat Stephan Werthschulte, seful departamentului de cercetari in domeniul generarii energiei la compania de consultanta Accenture.

Romania, unde aproape toata productia de energie este in proprietatea statului, estimeaza ca trebuie sa inchida sau sa inlocuiasca o treime din centralele vechi, pana in 2020.

Cererea de energie ar urma, potrivit estimarilor, sa se majoreze pana atunci cu 2% pe an.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri