Confirmand aprecierile analistilor, populatia a capatat incredere mai mare in depozitele in valuta spre sfarsitul anului trecut, insa ponderea cea mai mare a economiilor, de circa 65%, o detin tot depozitele in moneda nationala. Cresterile consecutive ale dobanzii la euro date de banca Centrala Europeana, scaderea valorii monedei nationale in comparatie cu cea unica europeana si dobanzile situate cu pana la 100% sub rata inflatiei chiar si pentru depozite cu termen la 12 luni au determinat populatia sa se indrepte spre sfarsitul anului catre economii in valuta, spun analistii.
Un studiu realizat de banca centrala in luna decembrie confirma tendinta de crestere a economisirii in valuta. "Este de remarcat totusi tendinta recenta de dinamizare a depunerilor in valuta ale populatiei (lunile septembrie si octombrie au inregistrat cele mai ridicate ritmuri lunare din an), pe fondul inversarii tendintei cursului de schimb si al accentuarii scaderii dobanzilor pentru depozitele in lei", spun specialistii BNR. Dupa ce, la inceputul anului, depozitele in lei au crescut cu 4,8% in ianuarie, 3,8% in februarie si 1,7% in martie, coroborat cu inflatia acesta au sustinut un ritm usor descendent (subunitar) in perioada aprilie-iunie, dupa care s-au apreciat modest in august si septembrie (<1,3% si, respreciv, <1,2) si au scazut cu 1,5% in octombrie 2005. Ecomomiile in valuta, in schimb, au crescut cu 21,9% in octombrie 2005 fata de octombrie 2004, exprimate in euro. Chiar daca dobanzile afisate de banci sunt mai mici, iar moneda unica a pierdut teren in fata celei nationale cu pana la un maxim de 6,4% in iulie 2005, depozitele in valuta au continuat sa creasca fara a inregistra scaderi reale (pe baza depozitelor exprimate in echivalent euro) in perioada martie-octombrie 2005.

Depozitele bancare ale firmelor au atins la sfarsitul lunii octombrie 2005 aproximativ 8,94% din produsul intern brut, cifrandu-se la circa 25,1 miliarde de lei noi, in timp ce economiile populatiei au atins circa 8,78% din PIB, urcand in termeni reali (indexat cu indicele preturilor de consum sau CPI) cu 8,8% in perioada octombrie 2004- octombrie 2005. In perioada decembrie 2004 - octombrie 2005 economiile populatiei au avansat in termeni reali cu doar 6,4%, plasamentele in depozite in lei urcand cu 10% iar cele in valuta cu 15,4%, releva un studiu al Bancii Nationale a Romanei.

Calculat pentru perioada octombrie 2004-octombrie 2005, depunerile populatiei au crescut cu 17,65 in termeni nominali per total, componenta in lei fiind mai mare cu 22,65 in termeni nominali si 13,4% indexat cu inflatia (in termeni reali), iar componenta in valuta a crescut in termeni nominali cu 8,9%. Conform BNR, depozitele bancare la termen ale firmelor si populatiei (inclusiv certificatele de depozit) s-au majorat in primele 10 luni ale anului 2005 cu 46,7 % comparativ cu perioada similara a anului anterior (34,5 % in termeni reali), evolutia in cadrul intervalului fiind insa inegala: crestere constanta, pana la un maximum de 53,3 % in luna iunie, urmata de scaderi consecutive, pana la 42,1 % luna octombrie. Analiza BNR sustine ca pe tot parcursul anului, volumul depozitelor bancare in lei a crescut superioar in termeni nominali fata de cel in valuta, care, in plus, a fost erodat de tendinta de apreciere a monedei nationale. In aceste conditii, ponderea depozitelor in lei a atins un maximum de circa 65 % in septembrie, pentru intreg sectorul clientilor "nebancari neguvernamentali" (populatie si firme), de la un nivel de 59,1 % la finele anului precedent, pentru a scadea in octombrie la 62,8% in favoarea depozitelor in valuta.

"Evolutia reprezinta de fapt o revenirae la nivelul anterior celui din decembrie 2004, raportul dintre cele doua segmente fiind puternic influentat in luna respectiva de majorarea substantiala a depozitelor in valuta ale firmelor ca urmare a privatizarii SNP Petrom", spun specialistii BNR.

La nivelul structurii pe deponenti a depozitelor bancare, tendinta de restrangere a ponderii depozitelor populatiei observata in anul 2004 a continuat, segmentul companiilor private si de stat devenind majoritar, cu o pondere de 55,6% in octombrie 2005 din totalul depozitelor. Aceeasi pozitie dominanta a firmelor se regaseste pe segmentul in valuta, (care aveau in conturi 2,77 miliarde euro in octombrie, fata de 2,3 miliarde euro ai populatiei), populatia, la randu-i, detinand mai mult de 50% din totalul economiilor din sistemul bancar in cazul depozitelor in lei (16,28 miliarde lei noi, fata de 15 miliarde ei firmelor).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri