Presedintele Traian Basescu a reluat ieri tema grupurilor de interese din jurul Ministerului Economiei si Comertului. Codrut Seres, ministrul de resort, i-a raspuns presedintelui batindu-i obrazul: ar fi bune niste dovezi concrete atunci cind faci acuzatii!
Presedintele a reluat acuzatiile la adresa MEC, in cadrul unei sedinte de evaluare a activitatii Politiei Romane in anul 2005. Declaratia a fost facuta in contextul in care acesta preciza ca, in timpul discutiilor, a cerut conducerii Politiei sa se implice in combaterea coruptiei la nivel central si local, pentru mentinerea unei administratii curate.

Am amintit ca, in vara anului trecut, vorbeam de grupuri de interese in jurul Ministerului Industriilor (Economiei si Comertului n.r.), pentru ca acum sa constatam ca avem cel mai ridicat pret la gaze, a afirmat Basescu.

Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, a precizat, in urma declaratiei presedintelui, ca Politia nu poate face nimic in privinta grupurilor de interese din jurul MEC, in lipsa unei analize a expertilor in domeniu.

In luna august a anului trecut, Basescu si-a exprimat nemultumirea in legatura cu decizia de devansare a calendarului de deschidere a pietei de energie si cu lipsa unor reglementari clare in noile conditii de piata, aratind ca exista pericolul monopolului asupra energiei produse la cel mai competitiv pret de pe piata, de catre Hidroelectrica.

Criza gazelor dintre Rusia si Ucraina a adus in atentia publica diferentele de pret pe care grupul Gazprom le practica la export. Informatiile aparute in presa, atit in cea romana cit si in cea straina, sustin ca Romania plateste cel mai mare pret pentru gazele naturale provenite din Rusia, de circa 280 de dolari/1.000 mc in primul trimestru al acestui an, comparativ cu o medie de 230 de dolari in UE.

Seres: As fi bucuros daca s-ar aduce si probe

Intr-adevar, exista grupuri de interese in jurul Ministerului Economiei, cum spuneam si vara trecuta. Nu cred, insa, ca presedintele s-a referit la gaze naturale, pentru ca altfel discuta cu mine aceasta problema, ne-a precizat, ieri, ministrul Seres.

Declaratia facuta de presedintele Basescu este cu atit mai ciudata cu cit vine la exact o zi dupa ce, chiar la solicitarea sa, MEC a adresat Presedintiei o nota cu privire la dezbaterile din ultimele zile, legate de pretul de import al gazelor naturale.

As fi bucuros daca, atunci cind oamenii din minister sint acuzati, s-ar aduce si unele dovezi, unele probe concrete, a mai afirmat Seres, batindu-i, in acest fel, obrazul presedintelui. Ministrul a mai adus aminte ca Ucraina plateste 230 de dolari/1.000 mc, la care se adauga 15-20% - pretul tranzitului gazelor.

Gazul, o criza mentala a colegilor nostri

Nu Romania are un contract de import de gaze, sint societati comerciale care furnizeaza gaze si societati comerciale care importa gaze. Pretul in aceste contracte este un pret de formula, care tine cont de cotatiile internationale ale motorinei si ale pacurei si acest pret se indexeaza la 9 luni sau la 6 luni, in functie de cotatiile internationale. Romania plateste acelasi pret pe care il platesc si alte state pentru gazul importat din Rusia, a declarat, ieri, Codrut Seres, aflat la Cluj.

Romania nu a avut o criza a gazului in momentul in care a existat o criza intre Rusia si Ucraina. In Romania nu avem probleme in acest moment in alimentarea cu gaze naturale si toate celelalte lucruri nu fac parte dintr-o criza a gazului, ci, eventual, dintr-o criza mentala a unora dintre romani, colegii nostri, a mai precizat ministrul.

DNA scormoneste la MEC

Surse din cadrul Coalitiei de guvernamint sustin ca suspiciunile aparute in legatura cu pretul negociat de Romania pentru gazele importate din Rusia au declansat o ancheta a DNA. Potrivit sursei mentionate, procurorii anticoruptie au inceput mai multe verificari in Ministerul Economiei, pentru a afla motivatia pretului ridicat pe care Romania s-a angajat sa-l plateasca pentru gazul importat de la compania ruseasca.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri