Romania va termina acest an cu un deficit al bugetului general consolidat de 0,5% din Produsul Intren Brut (PIB), in pofida faptului ca Ministerul Finantelor a anuntat un deficit preliminar de 0,7% din PIB, cred analistii. Totusi, trebuie sa precizam ca, la finalul lunii noiembrie, Finantele afisau un plus la bugetul statului de 1% din PIB, ceea ce arata ca in luna decembrie statul a cheltuit masiv, pana ce a atins un deficit de 0,7% din PIB. Consumul guvernamental din ultima luna a anului, neobisnuit de mare, are toate sansele sa inflameze inflatia, avertizeaza analistii.

Deficitul, anuntat dupa regula minutul si scorul, de surse din minister, nu ia in calcul insa executia bugetara a doua institutii importante, Autoritatea Nationala de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) si Autoritatea Nationala a Drumurilor (AND). Dupa includerea cheltuielilor si veniturilor celor doua institutii, dintre care una aducatoare de venituri, AVAS, iar cealalta in principal consumator de resurse bugetare, AND, este de asteptat ca deficitul preliminar sa se micsoreze. Motivul? In timp ce AVAS va aduce la buget venituri de aproximativ 2% din PIB, estimat de Comisia Nationala de Prognoza in toamna acestui an la 281,2 miliarde lei, AND nu va produce prea mare paguba, pentru ca in acest an infrastructura nu a beneficiat de prea multa atentie din partea Executivului. Potrivit ultimului bilant al Finantelor, nivelul incasarilor la bugetul consolidat pentru anul trecut a fost de 81,3 miliarde lei noi, respectiv 29% din PIB.

Este probabil sa avem un deficit de 0,5%. Avand in vedere ca in noiembrie era inregistrat un excedent de 1% din PIB, este de presupus ca, intr-o luna Guvernul a reusit performanta senzationala de a cheltui in plus fata de lunile precedente 1,5-1,7% din PIB. Iar cum pentru investitii, era nevoie in prealabil de redactarea unor proiecte, este foarte probabil ca toti acesti bani s-au dus pe consum guvernamental. Iar suma cheltuita suplimentar nu este deloc una mica, 1,5% din PIB insemnand aproximativ 1,2 miliarde de euro. Si tot acest consum guvernamental se va simti in inflatie, crede directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea.

Cifra anuntata de Finante se apropie de prognoza facuta de Guvern, lucru surprinzator, tinand cont ca la sfarsitul lunii noiembrie se inregistra un excedent de 1% din PIB, observa fostul ministru de Finante, Mihai Tanasescu. Asta arata ca in luna de- cembrie, s-au facut cheltuieli suplimentare extraordinar de mari, de 1,7-1,8% din PIB, suma enorma care trebuia cheltuita pentru a ca Executivul sa nu fie criticat atat de opinia publica interna, cat si de organismele internationale. Astfel, s-a recapitalizat cu 200 de milioane euro (560 milioane lei noi, aproximativ 150 de milioane de euro - n.r.) Eximbank, desi, dupa opinia mea nu era necesar. Aceste cheltuieli au fost facute de ochii lumii, crede presedintele comisiei de finante a Camerei deputatilor.

Nivelul deficitului bugetar se inscrie sub previziunea de 1% din PIB, stabilita de autoritati la ultima rectificare bugetara si corespunde mai mult cu solicitarea venita din partea Fondului Monetar International la negocierile esuate din toamna trecuta. Toata cearta cu FMI a fost facuta in momentul in care guvernantii nu erau constienti ca nu vor fi in stare sa cheltuiasca toti acresti bani. Misiunea FMI va veni in ianuarie la Bucuresti, iar cheltuielile facute in ultimele 45 de zile vor fi taxate ca atare de expertii Fonsului. Acestia vor avea discutii cu Executivul numai in baza articolului IV, si nu a acordului stand-by, care, din punctul meu de vedere, este un acord inchis, a declarat Tanasescu.

De altfel, maine, cu o zi intarziere, Institutul National de Statistica (INS) va prezenta raportul anual privind inflatia. Tot maine, la Guvern, va fi discutata situatia economica pe baza indicatorilor macroeconomici. Trebuie sa asteptam executia bugetara finala, pentru a ne putea pronunta pe tema deficitului bugetar. Exista bani care nu au fost cheltuiti din lipsa de proiecte, de exemplu, a declarat vicepremierul Gheorghe Pogea, pentru Averea.

Anul trecut, bugetul consolidat a inregistrat un deficit de 1,2% din PIB, iar pentru 2006 este proiectat un buget in care cheltuielile depasesc veniturile totale cu numai 0,5% din PIB. In primele 11 luni ale anului trecut, executia bugetara indica un excedent de 1% din PIB. In aceste conditii, deficitul de 0,7% din PIB de la final de an presupune un nivel al cheltuielilor in luna decembrie de aproape 4,4% din PIB, adica de 12,36 miliarde lei (3,4 miliarde euro). Media cheltuielilor lunare pentru anul trecut s-a cifrat la 2,5% din PIB.

FMI, preocupat de contul curent si de salarii

Delegatia FMI care va veni in Romania pe 24 ianuarie va evalua masurile de mentinere sub control a politicii salariale si a deficitului de cont curent. Noi am avut o serie de discutii cu reprezentantii FMI pe cateva probleme cheie, precum tinerea sub control a politicii salariale si a deficitului de cont curent. Toate aceste chestiuni vor face obiectul unei evaluari a misiunii pe care Fondul o va trimite in Romania, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu. Intrebat daca situatia economica a Romaniei este mai buna decat anul trecut, el a spus ca indicatorii economici sunt la dispozitia tuturor, adaugand ca Executivul a dovedit pana acum ca are capacitatea economica de a asigura decizii optime in privinta prioritatilor stabilite. Tariceanu a recunoscut insa ca exista uneori contradictii intre conditiile dictate de integrarea in UE si constrangerile economice cerute de FMI.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri