Romania va atinge in 2006 un nou record absolut in privinta volumului de capital strain atras in economie, de peste 5,5 miliarde euro, apreciaza Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS). Precedentul record a fost inregistrat in 2004, cand investitiile straine au atins 5 miliarde de euro, volum datorat in mare parte marilor privatizari din industrie (exemplul Petrom).

Ca si in anii precedenti, investitiile straine sunt inegal distribuite, fiind ocolite in continuare zonele mai sarace ale tarii, estul, sud-estul Romaniei. Cauza majora o reprezinta infrastructura insuficient dezvoltata. Capitala ramane polul de atractie a investitorilor straini.
"Cresterile de capital social subscris din 2005 arata ca Romania este o destinatie din ce in ce mai atractiva pentru investitorii straini prin apropiata aderare la Uniunea Europeana. Aceasta tendinta va fi mentinuta si in 2006, cand preconizam ca Romania va atinge un nou record absolut in ceea ce priveste volumul de capital strain direct atras, de peste 5,5 miliarde euro", a declarat, pentru Rompres, consilierul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), Iustina Lutan.

1 miliard de euro, profit reinvestit

Potrivit ARIS, cea mai importanta componenta a investitiilor straine directe atrase de Romania in 2005 au fost participatiile la capital (1,244 miliarde euro, reprezentand 35,7 la suta din volumul total de ISD), imprumuturile acordate de compania mama structurilor afiliate din Romania (1,239 miliarde euro - 35,6 la suta din volumul total de ISD), precum si componenta profit reinvestit (un miliard euro - 28,7 la suta din volumul total de ISD).

Potrivit statisticilor, in primele zece luni ale anului trecut in Romania au fost inregistrate un numar de 9.617 noi societati comerciale cu participare straina, in crestere cu 17,6 la suta fata de perioada similara a anului trecut. Capitalul social subscris de acestea a inregistrat o crestere de 54,54 la suta, valoarea acestora cifrandu-se la 1,934 miliarde euro. Cele mai importante majorari de capital efectuate de investitorii straini s-au inregistrat la Distrigaz Nord - 57,24 milioane euro, Alro Slatina SA - 40,5 milioane euro, Banca Romaneasca - 27,1 milioane euro.

Bucuresti, principala atractie pentru investitori

In privinta zonelor de interes pentru investitorii straini, reprezentanta ARIS a subliniat ca investitiile si oportunitatile de afaceri in Romania au tendinta sa se concentreze intr-un numar restrans de zone. In Bucuresti, principala zona de atractie a investitorilor, se concentreaza 20 la suta investitii din totalul IMM-urilor din tara si au fost atrase peste 50 la suta din investitiile straine directe (ISD), a declarat Iustina Lutan. Aceasta a explicat ca cel mai mare numar de societati comerciale cu participare straina revine dominant Regiunii Bucuresti - Ilfov (peste 50 la suta), urmat de regiunile din vestul tarii, nord-vest si centru, in timp ce, din punct de vedere al valorii capitalului subscris, dupa Bucuresti se situeaza regiunile mai slab si mai tarziu industrializate (Sud-Muntenia si Sud-Est).

In cazul acestor regiuni, numeroasele proiecte de investitii au fost realizate de la zero, din cauza lipsei sau insuficientei infrastructurilor specifice mediului economic.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri