Guvernul a aprobat, astazi, proiectul de modificare a Codului Muncii si va trimite documentul la Parlament, in vederea angajarii raspunderii.
[Update] Emil Boc: Nu m-a speriat niciodata o motiune de cenzura

Proiectul Codului Muncii "a fost deja trimis la Parlament", a spus Boc, la sediul PDL, inainte de inceperea sedintei BPN al partidului.
Premierul Boc a precizat ca nu are emotii in privinta unei motiuni de cenzura care ar putea fi depusa de opozitie la asumarea raspunderii pe Codul Muncii.

"Nu am avut niciodata emotii, nu m-a speriat niciodata o motiune de cenzura, cu atat mai putin nu ma va speria aceasta motiune de cenzura, daca va fi depusa, pe Codul Muncii", a afirmat el.

Emil Boc a mentionat ca acest Cod al Muncii este "absolut necesar" pentru ca romanii sa-si gaseasca mai usor un loc de munca si angajatorii sa-i poata angaja mai usor pe cei care vor sa munceasca.

Premierul si ministrul Muncii, Ioan Botis, vor sustine o conferinta de presa pe aceasta tema la ora 18.15, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului, potrivit Mediafax.

Proiectul a fost discutat de Executiv in prima lectura in sedinta de miercuri, iar Guvernul a anuntat ca asteapta avizul Consiliului Economic si Social, inainte de a aproba documentul.

Vineri reprezentantii Guvernului si cei ai sindicatelor au analizat noua forma a Codului Muncii, dar fara sa ajunga la un acord in privinta modificarilor.

Opozitia si-a anunta intentia de a depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului, dupa angajarea raspunderii.

Tuca Zbarcea: Statul, marele castigator in salarizare si concedieri colective

Legislatia muncii din Romania nu poate copia fidel modelul european, pentru ca principalele economii din UE se confruntau cu problemele Romaniei in anii '60-'70, cand aveau cu totul alte reglementari, afirma avocatul Serban Paslaru, adaugand ca marele beneficiar al noului Cod al Muncii va fi statul.

"Desi se aduce de multe ori in discutie modelul vest-european pe care reglementarea pietei muncii din Romania ar trebui sa il copieze, nu trebuie sa uitam ca acesta se aplica in prezent unor economii aflate intr-un stadiu de dezvoltare cu totul diferit de cel al Romaniei, si care se confruntau cu realitatile specifice economiei romanesti probabil undeva la nivelul anilor '60-'70 (...) Ramane sa vedem dupa 1-2 ani ce efecte va produce noul cod", a declarat Serban Paslaru, partener la casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii.

Marele castigator in materie de salarizare si concedieri colective este statul, explica partenerul TZA, intrucat bugetarii ies din sfera de aplicare a prevederilor in materie ale Codul Muncii. Astfel, autoritatile nu vor mai fi obligate sa respecte procedurile aplicabile celorlalti angajatori in cazul concedierilor colective si a negocierilor privind salariile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri