Romania are nevoie de educatie financiara in general, de la informatii despre economisire si consum, pana la investitii bursiere. O campanie ampla de educare ar trebui sa vizeze in primul rand liceele iar statul are un rol esential in acest proces, considera Ovidiu Fer, analist al companiei cehe Wood&Company.
Ovidiu Fer (foto) spune ca educatia financiara ar trebui sa plece de la componenta auto-didacta a fiecarui individ, fiind vorba de investitiile personale.

Dar o vina majora pentru lipsa acestor informatii la nivel general o are modul confuz si birocratic in care este organizat tot sistemul, de la plata de facturi, pana la deschiderea de conturi si plata de impozite.

“Nu in ultimul rand este si vina scolilor care se axeaza prea putin de educatia practica. Sunt de parere ca procesul de educare bursiera a populatiei ar trebui sa inceapa din liceu, cand se predau singurele lectii de economie”, a declarat Fer pentru wall-street.ro.

In Romania exista cateva initiative punctuale si separate de educatie financiara, dar rezultatele nu sunt prea evidente. Unde se greseste?

„Probabil este nevoie de a reforma putin sistemul si de a aduce mai mult aspecte practice in educatie. Romanii sunt foarte antreprenori si le place sa se joace cu banii. Insa experientele relativ recente (ani 90 cu bancile cazute si FNI) au redus mult increderea in sistem”, a mai spus Fer.

Analistul crede ca este posibil ca investitia pe bursa sa devina o parte naturala din activitatea investionala a romanilor, doar atunci cand vor exista schimbari in legislatie si reglementare, guvernanta corporativa, in sensul unei mai largi informari si deschideri catre piata a companiilor si cand se vor mai estompa din acele experiente negative din trecut.

Toate aceste elemente, plus scaderea dobanzilor la depozite, ar putea ajuta la atragerea romanilor spre zona pietei de capital.

„Cred ca trebuie sa ne uitam in regiune. Cehia si Polonia pot fi modele foarte bune, in special din perspectiva implicarii active a statului. Insa, nu as vrea sa vad o euforie cum se intampla in Grecia (cand lumea cumpara actiuni de la ATM). Prea multa exuberanta necontrolata poate strica”, a declarat Fer.

Mai mult, analistul Wood crede ca dezvoltarea bursei ar putea fi dezvoltata si de un „liquidity event sau mai multe”, care sa completeze recenta listare a Fondului Proprietatea.

Impulsul in acest sens poate veni doar din partea statului, pentru ca el detine cele mai importante active”, a conchis Fer.

Dupa aproape patru ani in care s-au mentinut in prima jumatate a topului intermediarilor, fara sa se detaseze in vreun sens, brokerii de la Wood&Company au devenit tot mai activi dupa listarea Fondului Proprietatea. Cum se vede piata de capital romaneasca prin ochii optimisti ai intermediarilor din Cehia?

Wood&Company s-a situat la jumatatea clasamentului primilor 10 brokeri activi la Bursa de Valori Bucuresti in T1, dupa cresterea spectaculoasa din luna februarie.

In primele trei luni ale anului, cehii au rulat 257 milioane lei pe BVB, avand o cota de 3,75% din total. In luna martie, brokerii s-au situat pe locul 15 in ierarhie, cu tranzactii de 46 milioane lei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri