Inevitabil, aproape orice investitor pe bursa va trece prin momente in care preturile actiunilor vor parea sa ajunga la niveluri minime de necrezut. Astfel de perioade s-au inmultit in ultimii ani, chiar saptamana trecuta inregistrandu-se o noua cadere a cotatiilor. Cine sunt cei care castiga si cei care pierd de pe urma unei prabusiri a actiunilor ?
Pierzatorii

Desi categoria investitorilor profesionisti, din care fac parte fondurile de pensii sau cele mutuale, nu este ferita de scaderea puternica a cotatiilor, micii investitori sunt adesea cei mai loviti.

Pentru cei cu putine cunostinte despre piata, gasirea momentului oportun pentru a vinde inainte de un val de scaderi este foarte dificila.
Potrivit unui studiu realizat de Barclays, citat de Investopedia, investitorii de retail de cele mai multe ori nu estimeaza la timp directia spre care piata se indreapta. Din punct de vedere istoric, micii investitori adesea vand prea tarziu pentru a mai evita o prabusire, iar atunci cand piata revine acestia isi lichideaza portofoliul de actiuni prea devreme. Astfel de lucruri se intampla deoarece investitorii de retail tind in general sa reactioneze la miscarile indicilor in loc sa fie proactivi.

Cum poate un investitor obisnuit sa devine un invingator dintr-un invins ? Raspunsul “la rece” este - avand o perspectiva pe termen lung asupra pietei – insa acest lucru poate sa fie cu usurinta uitat atunci cand iti vezi mai bine de 20% din bani evaporandu-se in mai putin de doua zile.

Aruncand o privire in trecut, indicii au consemnat mai mereu cresteri semnificative dupa o perioada de caderi abrupte. Indicele american S&P500, de exemplu, a urcat in medie cu 4% in luna care a urmat unor caderi precum cele inregistrate in ultima perioada. Acelasi indice a castigat 7% la trei luni de la o prabusire a cotatiilor si de 9% daca luam in calcul o perioada de sase luni. Istoria a dovedit adesea ca persoanele care nu au intrat in panica au reusit sa isi limiteze cel putin pierderile, si chiar sa castige in lunile ce au urmat.

Tot in categoria celor care au de pierdut dupa o prabusire a burselor sunt si investitorii care mizeaza pe barilul de petrol. Cu doar cateva saptamani in urma pretul barilului fluctua in jurul valorii de 100 de dolari. Pe 8 august, acesta atingea minimul anului 2011, cifrat la 77,91 dolari, cu 22% mai putin decat cotatiile inregistrate la finele lunii iulie. Temerile privind incetinirea revenirii economice ar putea sa puna presiune si in continuare asupra cotatiilor barilului de petrol.

Castigatorii

Investitorii in aur sunt principalii beneficiari ai unei caderi a pietelor de actiuni. La inceputul saptamanii trecute, imediat dupa retrogradarea ratingului SUA, aurul castiga 4%, in vreme ce S&P 500 se prabusea cu 6,6%. Aurul este activul spre care investitorii se retrag atunci cand pietele trec prin momente grele.

Uncia de aur se tranzactioneaza in prezent la un pret de 1.742 dolari, insa exista analisti care mizeaza si pe un nivel de 2.000 de dolari in urmatoarea perioada. Investitorii romani care vor sa aiba expunere pe metalul pretios pot alege sa tranactioneze contracte futures ce au ca activ suport pretul aurului. Tranzactiile futures pe aur sunt disponibile atat pe Bursa de la Bucuresti cat si pe cea de la Sibiu.

De asemenea, pe BVB se tranzactioneaza iFond Gold (IFG), un fond cu expunere pe companii din sectorul exploatarii si extractiei aurului.

Investitorii care vand short in perioadele de scadere pot de asemenea sa inregistreze profituri semnificative. Risurile asociate acestor schimburi sunt insa cu mult mai mari decat cele din cazul tranzactiilor cu aur.

Persoanele care vand short achizitioneaza de fapt instrumente financiare a caror valoare creste atunci cand bursa inregistreaza corectii.

Tranzactiile short au atras in ultima perioada atentia autoritatilor care nu sunt tocmai in favoarea acestora. In Grecia, de exemplu, vanzarile in lipsa au fost interzise pentru doua luni. Investitorii care au facut short selling sunt acuzati si de caderea cu peste 20% a Bank of America inregistrata pe 8 august.

Si contractele pe diferenta (CFD)ar putea sa fie incadrate in aceasta categorie, investitorii avand posibilitatea sa se foloseasca de acestea pentru a specula fluctuatiile negative ale pietei. Mai multe despre CFD-uri aici.

Operatorul pietei de actiuni si brokerii pot fi considerati atat castigatori cat si pierzatori atunci cand cotatiile se prabusesc. Zilele de panica se traduc pe bursa in vanzari necontrolate si de cele mai multe ori, la orice pret. Practic investitorii nu mai tin cont de valoarea reala a unei anumite companii si prefera sa vanda pentru a-si limita pierderile.

Acest tip de comportament se reflecta in rulajele cu mult peste media obisnuita, fapt care inseamna venituri din comisioane mai mari pentru compania care administreaza piata de actiuni precum si pentru intermediari.

Chiar daca pe termen scurt au de castigat, bursa si brokerii pot inregistra venituri mult mai reduse in lunile urmatoare. Prabusirea preturilor ii poate face atat pe investitorii de retail cat si pe institutionali sa stea departe de tranzactionare pentru o buna perioada de timp.

Acest lucru a fost evident si in 2009. Falimentul Lehman Brothers a declansat un val de corectii pe toate bursele in toamna anului 2008. In acea perioada volumele au crescut spectaculos, dar in lunile care au urmat lichiditatea BVB a batut minime istorice, dupa ce o buna parte din jucatorii straini s-au retras din piata.

Sursa imagine:
freedigitalphotos.net
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri