Abia a implinit un an, a invatat sa mearga in picioare insa nu si sa vorbeasca. Pe langa multe jucarii si hainute, a mai primit un cadou foarte important de la parinti: un cont de investitor la bursa. Momentan exista un broker care se ocupa de investitiile sale, de care se va bucura multi ani mai tarziu, cu randamente foarte bune si neatinse de multi traderi care stau cu ochii zi de zi pe bursa. Tu cum investesti in viitorul copilului tau?
Alternativa investitiei pe bursa nu este foarte populara nici intre adulti, cu atat mai putin pentru copii. Cu toate acestea, exista parinti, de obicei investitori la bursa sau angajati din aceasta industrie, care aleg sa investeasca pentru viitorul copiilor in actiuni sigure si cu potential de crestere pe termen lung, in locul unui cont clasic de economii.

Unul din cei mai tineri investitori de pe Bursa de Valori Bucuresti a implinit recent un an. Parintii au considerat ca unul din cele mai potrivite cadouri, de care sa se poata bucura in timp, este un cont de investitie la bursa.

Suma depusa initial este in jurul valorii minime necesare pentru deschiderea unui astfel de cont. De acesti bani au fost cumparate exclusiv actiuni listate la BVB, din categoria celor sigure si cu potential de crestere pe termen lung: Fondul Proprietatea, Transgaz, Transelectrica, etc.

“Este vorba de o investitie pe termen lung – respectiv pana cand copilul va implini 18 ani. Contul va fi alimentat la fiecare aniversare si la diverse sarbatori, si se vor cumpara titluri de fiecare data. Tranzactiile speculative vor fi foarte rare, vor exista marcari de profit doar in situatii exceptionale . Dar nu din aceste miscari va creste contul, ci din cresterile de pret ale titlurilor din portofoliu”, a explicat tatal copilului.

Copilul mai are si un cont de economii la una din bancile romanesti, in care este depusa lunar alocatia primita de la stat, cu o dobanda de circa 6% pe an, in acest moment.

Un alt bebelus – investitor pe bursa a ajuns deja la patru ani vechime in piata. In 2007, la oferta publica de listare a Transgaz pe Bursa de Valori Bucuresti, parintii au subscris si in numele copilului aproximativ 2000 de lei. Intre timp, portofoliul a fost imbogatit si cu alte titluri listate: banci, SIF-uri si anul acesta Fondul Proprietatea.

“Daca ne gandim la cum a evoluat bursa in ultimii 3 ani, randamentul portofoliului copilului nu este unul foarte bun. Insa avem un orizont de timp foarte lung, copilul va avea drept de decizie pe acest cont la 18 ani, timp in care noi nu vom face decat sa cumparam si, daca sunt cazuri exceptionale, sa vindem”, au explicat parintii acestuia.

Opinia specialistului


Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, spune ca a intalnit astfel de conturi, pe care le recomanda parintilor.

“Un astfel de cont este gandit pe un orizont lung, de 5-10 ani. Statistica arata ca randamentele oferite in aceste cazuri sunt mult mai mari decat la banca, insa depinde si de momentele din piata. Daca vrem sa calculam randamentul pe ultimii 4,5 ani, nu este unul foarte bun, dar aceasta perioada de scaderi va fi compensata de niste cresteri, daca portofoliul tinde spre 10 ani”, a explicat Grigoras.

Brokerul a explicat ca pentru astfel de portofolii se aleg emitenti lichizi, din domenii de activitate cu volatilitate scazuta si nu foarte riscante, precum utilitati sau farma.

“Pe bursa romaneasca, cred ca un astfel de portofoliu trebuie sa se orienteze spre Transgaz, Transelectrica, Petrom, Fondul Proprietatea, un emitent financiar, o banca sau un SIF si probabil un emitent din domeniul farmaceutic”, a mai explicat brokerul.

Ca o comparatie, daca analizam evolutia indicelui BET din ultimii 14 ani (de la infiintare), observam ca cine ar fi investit intr-un cos de actiuni similar acestui indice, ar fi obitnut un randament de 77% in acest moment, in ciuda scaderilor suferite de piata in ultimii ani.
Maximul istoric atins de BET a fost pe 24 iulie 2007, de 10.813 puncte iar minimul a fost in martie 2009, de 1987 de puncte.

Cum se deschide un astfel de cont

La o simpla cautare pe internet, observam ca informatiile despre deschiderea unui astfel de cont lipsesc. Nici macar brokerii nu incearca sa atraga interesul parintilor de a investi prin bursa in viitorul copiilor.

Codul civil recent modificat inlesneste deschiderea unui astfel de cont in numele copilului, chiar daca este minor. Insa, pana la implinirea majoratului, toate deciziile se iau cu semnatura ambilor parinti sau tutori.

Nota: Persoanele citate in articol au ales sa nu dezvaluie numele lor sau ale copiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri