Imaginati-va un copil care de la 4 ani stie ce inseamna investitia pe bursa. Are un portofoliu pe care l-a primit cand avea doar cateva zile si pana la criza si-a dorit sa devina broker. Acum Rares are 9 ani. Merge la karate si la baschet, ii plac legendele si matematica, primeste si o educatie financiara si isi doreste sa sa schimbe lumea intr-una mai buna
Discutia cu un copil de 9 ani pare provocatoare, mai ales cand temele se refera la criza, bursa, investitii. Insa Rares este extrem de relaxat si se acomodeaza imediat cu statutul de “intervievat”.

In primele minute ale discutiei incepe sa povesteasca ca isi doreste sa studieze in alta tara, la facultate, poate chiar si la liceu. “Daca nu se remediaza criza pana ajung la liceu, o sa merg in strainatate”, explica Rares.

Copilul a primit la nastere cadou de la nasa lui (specialist in piete de capital) un portofoliu de actiuni (la o societate de investitii financiare, o companie farmaceutica si alte doua companii delistate intre timp). In fiecare an, in jurul zilei sale de nastere care este pe 2 iunie, copilul primeste dividendele de la companiile unde este actionar. Cu acesti bani, isi cumpara carti: preferata sa este “Cei trei muschetari”, dar si cartile cu legende.

Pe la 4 ani a inceput si educatia lui financiara. Interesat de meseriile celor mari a descoperit si o altfel de meserie – brokerajul…asa ca, incet incet, intr-un limbaj accesibil lui a inceput sa inteleaga ce se intampla “cu bursa asta”.

"O companie este ca un tort impartit in felii egale care sunt actiunile. Cele mai multe felii le are actionarul majoritar", explica Rares. Mai mult, impreuna cu nasa lui, cu care de altfel are o relatie foarte speciala, foloseste chiar limbaj de brokeri: “deal done”.

De asemenea, copilul nu crede ca in urmatorii ani la Bucuresti va mai fi o bursa: ”vom avea o bursa mare europeana”.

La nici sapte ani el facea predictii legate de criza. Era la inceputul lui 2009 cand intr-o discutie "ca intre oameni mari" purtata in engleza cu un amic slovac, a afirmat foarte serios: “Daca nu se termina pana anul acesta de ziua mea ( n.r. 2 iunie), o sa mai dureze sigur”.

Rares are chiar si o teorie despre criza. Copilul nu vede o rezolvare prea curanda a instabilitatilor din economie. “Cred ca o sa mai dureze un an-doi si cred ca o sa fie mai rau. Mai bine spui ce este adevarat, decat sa minti”, a explicat copilul.

Chiar daca nu a simtit criza in familie, Rares spune ca observa efectele in fiecare zi, pe strada. “Vad multi oameni saraci si suparati”.

Scopul sau in viata este sa faca o lume mai buna. “Vreau sa nu mai fie coruptie, lumea sa traiasca in pace si sa nu mai sufere”, explica Rares.

Daca pana inainte de criza isi dorea sa devina broker, acum s-a reprofilat: vrea sa fie architect. A calatorit mult si spune: “Bucurestiul este mai frumos decat multe orase din lume, dar nu stim sa il exploatam. Este un oras cu mult spirit. Daca am renova cladirile vechi, am avea un oras mai frumos, cu istorie si culoare”.

Acum Rares este deja un “initiat” si a primit o misiune: sa transmita cunostiintele si povestile sale financiare Dariei, sora lui care anul acesta a implinit patru ani.

Opinia specialistului


Ramona Andrei, psihoterapeut adlerian si formator la Trainovation, o companie de training, consultanta, coaching si dezvoltare personala, explica pentru wall-street.ro ca este foarte important sa ii invatam pe copii ce inseamna si cum se obtine bunastarea.

„Este important sa ii invatam pe copii ce inseamna bunastarea si cum se obtine. E important sa respecte banii pentru ca ei sunt mijlocul prin care cunosterea/experienta/munca nostra se transforma in visurile nostre, in confort si un oarecare grad de, dar e bine sa invatam noi mai intai ca iubirea nu se cumpara cu bani si nici nu se manifesta prin bani. Am lucrat cu tineri care nu stiau cine sunt sau ce pot, ce vor, ce le face placere sa faca pentru ca primisera totul fara niciun efort, fara sa-si masoare puterile si ajungand in pragul vietii de adult simteau ca se apropie de o prapastie: a necunoscutului din ei, pentru ca nu stiau nimic despre ce pot EI sa faca pentru ei sau pentru ceilalti”, a explicat psihoterapeutul. (Citeste aici mai multe despre psihoterapia adleriana)

Mai mult, Ramona Andrei nu crede ca este important sa ii invatam pe copii ce este criza, ci mai degraba ce este puterea de a se adapta, de a fi creativi, de a se reinventa. „Sa nu uitam ca aceasta criza a fost creata de generatii de oameni care au gandit liniar”, spune psihoterapeutul.

Chiar daca exista voci care spun ca este mai indicati sa iti tii copilul departe de realitatile dureroare ale crizei, specialistul nu recomanda izolarea copilului de ceea este este viata, ci ajutarea lui sa isi descopere puterile in anumite situatii, care il provoaca in a isi largi orizontul.

„In cazul in care copilul pune intrebari despre bani, daca arata intuitie si fler in ceea ce priveste a-si produce resursele financiare necesare "rasfaturilor" sale (ex.: face bijuterii si le vinde colegilor, revinde jucariile prietenilor sau face schimb cu ei) inseamna ca este cel mai bun prilej pentru copil sa invete despre propriile puteri si nu putem decat sa-l incurajam”, conchide Ramona Andrei.

1. Crezi ca educatia financiara este importanta pentru copii?




Mai citeste si:

Un pas in noua economie: Cum iti inveti copilul sa planifice banii


Bebelusul - investitor la bursa, un model pentru noua economie?

Copiii spun lucruri...realiste: Cum se vede noua criza la 11 ani


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri