Scutirile sau reducerile de taxe si impozite reprezinta una dintre cele mai eficiente metode pentru atragerea micilor investitori in piata de capital, considera Tracey Pierce, head of Primary markets, London Stock Exchange (LSE) Group.
„Bursa din Londra face un lobby puternic la Guvern pentru a obtine impozite mai mici pentru investitorii de retail din anumite piete pe care le operam. Un exemplu este piata AIM, unde orice investitor care isi mentine plasamentul in actiuni timp de cel putin trei ani beneficiaza de reducerea impozitului pe profit, a taxei pentru mostenire si a impozitului pe venituri”, spune Tracey Pierce (foto).

AIM este o piata secundara operata de Bursa din Londra adresata in special companiilor aflate inca in dezvoltare, a caror valoare pleca de la cateva zeci de milioane de euro si ajunge sa depaseasca in anumite cazuri 200 milioane euro.

„Aceste scutiri de taxe fac parte din eforturile Guvernului britanic de a incuraja micii investitori sa intre in piata de actiuni si, implicit, de a incuraja investiile in afacerile mici, antreprenoriale, care pe masura ce cresc ajuta la cresterea economiei”, a mai adaugat oficialul LSE.

Modalitatea de taxare a tranzactiilor cu actiuni pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a suferit mai multe modificari in ultimii ani. In 2004 orice schimb de actiuni era impozitat cu doar 1%, insa in urmatorii ani Guvernul a decis sa mentina aceasta cota doar pentru investitiile facute pe o perioada mai mare de un an. In 2009 impozitul a fost eliminat complet, pentru ca incepand cu 2011 scutirea de taxe sa fie retrasa. Tranzactiile pe BVB nu beneficiaza in prezent de nicio scutire de impozit, acestea fiind impozitate cu 16%.

Cel mai bun sfat pe care il pot da investitorilor noi care intra in piata de actiuni este sa incerce sa inteleaga datele fundamentale ale companiei in care investesc. Aici ma refer in primul rand la performanta financiara si la perspectivele de crestere ale respectivului emitent”, spune Tracey Pierce.

Luca Peyrano (foto),
reprezentant LSE care ocupa functia de head of Italy & Continental Europe Primary Markets, adauga faptul ca educatia financiara a micilor investitori nu trebuie lasata in plan secundar, lipsa de cunostinte fiind unul dintre principalele motive pentru care jucatorii de retail nu investesc in actiuni.

“Avem o divizie adresata micilor investitori tocmai pentru a-i atrage in piata si pentru a-i familiariza cu emitentii de pe bursa. Recent am inceput sa invitam investitori de retail la intalniri de prezentare a companiilor la care in mod normal participa doar reprezentantii marilor fonduri de investitii. Trebuie sa recunoastem si faptul ca in lumea anglo-saxona nivelul de educatie financiara si de cunostinte despre burse si piete de capital este mult mai ridicat decat in tari precum Romania, Italia sau Franta, adica din Europa Continentala, de-aici rezultand si diferenta dintre numarul micilor investitori din anumite piete”, a declarat Peyrano.

Sursa imagini: LSE / waatp.it

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri