Pe scurt, sa uiti ca exista actiuni si piete financiare pe timp de criza si sa nu te atingi de investitiile facute in actiuni timp de 20 de ani. Cel putin aceasta este concluzia unui studiu realizat de Franklin Templeton Investments, compania care administreaza si Fondul Proprietatea.
Compania a calculat randamentul actiunilor europene inregistrat in fiecare interval de 20 de ani din ianuarie 1969 pana in decembrie 2011. Una dintre concluzii este ca nicio investitie pe un termen de 20 ani nu a generat vreodata o pierdere in portofoliul investitorilor.

Astfel, cea mai buna perioada pentru investitorii pe termen lung a fost intervalul martie 1980 si martie 2000, cand randamentul actiunilor europene a ajuns la 19,5% anual. In schimb, cea mai slaba perioada a fost cea din intervalul martie 1989 - martie 2009, cand castigul mediu anual a fost de 5,6%.






10.000 de euro investiti in actiuni europene la inceputul anului 1969 ar valora astazi aproape 500.000 de euro - in termeni bruti - sau 447.000 de euro avand in vedere si inflatia din aceasta perioada.

De altfel, reprezentantii Franklin Templeton subliniaza ca inflatia este cel mai mare inamic al economiilor. Astfel, 100 de euro neinvestiti timp de 20 de ani in niciun instrument financiar sau depozit bancar si tinuti “la saltea” timp de 20 de ani ar mai valora doar 54 de euro, avand in vedere o rata a inflatiei de 3%, nivelul estimat de Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, pentru anul 2013. La o inflatie de doua cifre, aceeasi suma ar mai valora 12 euro la sfarsitul intervalului mentionat.

“Mereu suntem intrebati de catre clienti daca in situatia in care investesc pe bursa trebuie sa isi mentina plasamentul cel putin 10 ani. Ce putem spune este ca pe masura ce termenul de investitie este mai lung, cu atat sansele sa inregistrezi scaderi in portofoliu sunt mai mici”, afirma Beata Truchan, business development manager Central & Eastern Europe in cadrul Franklin Templeton.

Sursa imagine: Shutterstock
Sursa infografic: Franklin Templeton
Investments

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri