Dupa 14 ani de trading, a decis sa se implice activ in educatie si sa aduca in Romania franciza Trading Educators, companie condusa de legendarul trader american Joe Ross. Vasiliu a avut primele contacte cu piata de capital in 1998 si dupa 7 ani a decis sa se dedice full-time acestei activitati, care este o pasiune si un business. Citeste in interviul de mai jos cum a decis sa se implice in educatia traderilor, ce planuri are si cum vrea sa formeze sute de trader profesionisti.
Wall-Street.ro: Cum ti-a venit ideea de a aduce aceasta franciza in Romania?

Mihai Vasiliu: Tranzactionez din 1998, iar in 2006 mi-am incheiat cariera de corporatist in multinationala, pentru a ma dedica full-time trading-ului.

De atunci, primesc in mod constant intrebari si indemnuri legate de trading, de la fostii colegi, parteneri si colaboratori din lumea corporatista (din tara si din intreaga lume). Iata cateva citate, mai elocvente - zic eu, decat orice descriere: “Mihai, cum facem bani pe bursa?”, “Ce trebuie sa invat, cat timp si cati bani am nevoie?”, “Care e riscul si cat se poate castiga?”, “Ce stil de trading e potrivit pentru mine?”, “Care e realitatea, cum aflam si noi adevarul in trading?”

Mai nou, dupa 2008 – 2009, primesc in fiecare saptamana, cel mai frecvent pe LinkedIn (inclusiv de la persoane cu care nu m-am vazut niciodata), mesaje de genul: “Mihai, job-ul meu a fost bine platit dar l-am pierdut saptamana trecuta. Am pus ceva bani deoparte si as vrea sa fac ceea ce faci si tu: pot trai din trading?”, “Nu as vrea sa raman sclav pana la pensie in ce fac acum. Vreau sa am o alternativa: ar fi trading-ul potrivit pentru mine?”, “Job-ul meu e bine platit dar e o tensiune de nedescris si ajung la 10pm acasa. Simt ca nu mai dureaza mult. Ma pot desprinde treptat de job daca invat sa fac trading?”…

Este o foarte succinta descriere. Sunt sute de mesaje de acest gen. In acest context a venit ideea si initiativa de a aduce aceasta franchiza in Romania. Asa s-a nascut www.tradingeducators.ro

W.S.: Cum l-ai cunoscut pe Joe Ross?

M.V.: Prima data am auzit despre Joe Ross in 2004, cand vizitam ringul de Agricultures de la CBOT (Chicago Board Of Trade). Un broker din “grain trading pit” mi-a spus ca dupa 20 de ani de trading, a ajuns la concluzia ca simplitatea e cheia succesului si nu complicatul: vorbea pasionat despre un educator in trading care foloseste metodele cele mai simple, care nu face niciodata predictii, ci tranzactioneaza bazat doar pe realitatea din barele de pret ce se formeaza in timp real. Minima teorie, grafice fara indicatori si culori, usor de vizualizat si invatat, simplu de pus in practica.

Insa la momentul respectiv “le stiam pe toate” si credeam ca trading-ul trebuie sa fie ceva complicat si nu am dat importanta. Imi amanam astfel inconstient progresul in trading cu inca 4 ani. In 2007, am cunoscut in Hong Kong un trader la HSBC, care mergea anual la Joe Ross sa-si reimprospateze credinta si practica in simplu, dupa zeci de “training-uri si sedinte interne” pline de teorii si metode complicate care nu dadeau rezultate. Am si acum in minte cuvintele lui: “Mihai, daca ai nesansa sa dai peste concepte si metode savante de trading, poate te vei chinui sa le inveti din ambitie si dorinta de reusita. Dar nu vei face niciodata progres cu ceva complicat si vei ramane “student pe viata”.

Atunci am descarcat cartile gratuite Legea Graficelor® si Metoda Trader’s Trick Entry™ (aceleasi care sunt disponibile gratuit si pe site-ul nostru) si mi-au placut imediat. In 2008 am luat primul Seminar cu Joe Ross si mi-am dat seama ca tot ceea ce auzisem era adevarat.

W.S.: Este in Romania o piata pentru acest business?

M.V.: Sigur ca este, in orice tara unde sunt traderi pasionati si investitori care inteleg rolul educatiei profesioniste in trading. Francizele Trading Educators din toata lumea ne arata exemple de succes inclusiv in tari in care traditia si mentalitatea investitionala nu indicau deloc o oportunitate iar PIB per locuitor era codas, asa cum este si cazul Romaniei, intre cele 27 de tari europene.

Sa luam insa un exemplu care vorbeste de la sine: Seminariile “Legea Graficelor®” si “Trader’s Trick Entry™” costa impreuna 273 de Euro; dupa cele doua Seminarii esti “echipat” cu fundatia “tehnica” pentru a recunoaste instantaneu formatiunile grafice de baza in trading, cu practica unei metode de tranzactionare foarte profitabila si cu psihologia de trading care face diferenta dintre succes si esec.

Vorbim de o investitie in educatie de doar 2.7% dintr-un capital de tranzactionare de 10,000 de Euro. Asta inseamna mai putin decat riscul pe care-l iau multi traderi experimentati intr-un singur trade! Nu mai vorbim de cei cu un cont mai mare si nici de cei care risca un procent mult mai mare intr-un trade, tranzactionand haotic, fara nicio metoda si nicio notiune de psihologie in trading.

Vorbim de o investitie care se recupereaza de cele mai multe ori in primele 2 – 3 trade-uri utilizand metoda din seminarul nostru. Atunci avem un raspuns simplu la o intrebare simpla. Nu are sens sa ne complicam viata cand este defapt atat de simpla. Multi traderi au uitat aceste bune obiceiuri…

W.S.: Cui va adresati?

M.V.: Ne adresam tuturor traderilor, atat cunoscatorilor care vor sa-si imbunatateasca rezultatele in trading cat si incepatorilor si aspirantilor, care nu au mai tranzactionat vreodata. Rezultatele in trading nu le poti culege peste noapte ci “sadind” astazi in educatie, practicand prudent, pas cu pas si “recoltand” in viitor.

Ne adresam deasemenea corporatistilor si altor categorii sociale cu venituri medii si mari, care iau in calcul foarte serios necesitatea educatiei investitionale practice si alternativa viabila de a avea castiguri suplimentare pe langa sursele de venit existente. Le spun mereu fostilor mei colegi: “Nu astepta sa iesi la pensie ca sa inveti trading. Incepe acum cu educatia si practica treptat, iar atunci vei avea deja roadele”.

W.S.: Ce inseamna educatia oferita de Trading Educators Romania?

M.V.: Misiunea Trading Educators in intreaga lume este sa aratam traderilor adevarul in trading si sa-i invatam cum sa tranzactioneze profitabil. In practica asta inseamna sa-i invatam metode de tranzactionare profitabile si psihologie de trading, adica control emotional, care este cel mai important factor de succes.

Ca si suport gratuit oferim “fundatia tehnica (metoda) si de psihologie” pentru orice trader, de orice nivel de experienta, prin cele doua carti traduse in limba romana: “Legea Graficelor®” si “Metoda Trader’s Trick Entry™”. Acestea pot fi descarcate gratuit prin simpla abonare pe pagina principala a site-ului nostru. Utilizatorii site-ului au acces si la alte resurse gratuite suplimentare.

“Legea Graficelor®” arata ca exista o “ordine” in piata prin faptul ca orice grafic de pret contine patru formatiuni de baza, usor tranzactionabile. Apoi, Metoda de tranzactionare Trader’s Trick Entry™ este un setup extrem de profitabil. Invit deci toti investitorii si traderii interesati sa descopere principiile si metodele noastre pe site-ul www.tradingeducators.ro si sa se aboneze.

Apoi, un pas natural pentru trader-ul care doreste sa puna in practica cele citite, sunt Seminariile profesioniste de metoda si tehnici de tranzactionare, combinate cu psihologie in trading. Detaliile Seminariilor noastre se gasesc pe site. La cerere putem personaliza un Seminar, functie de obiectivele individuale si de nivelul de experienta al traderilor participanti.

W.S.: Care au fost primele feedback-uri din piata romaneasca?

M.V.: Exista mare interes pentru Seminariile noastre din partea traderilor cunoscatori dar si aspiranti, cei pentru care s-a “nascut” aceasta franciza. Ma suna, vorbim la telefon sau ne intalnim; discut cu fiecare in parte si identific care este cel mai bun traseu educational pentru nivelul la care se afla si obiectivele sale personale. Trasam impreuna acest “educational road map”, le raspund la zeci de intrebari si curiozitati pe care le au privitor la experienta mea personala si cum ar putea sa invete din ea. Le descriu Seminariile si identific care li se potriveste cel mai bine. Apoi urmeaza Seminarul efectiv.

In ceea ce priveste actorii mai mari ai pietei de capital, feedback-ul este deasemenea foarte interesant: am avut intalniri in ultima luna la BVB (Bursa de Valori Bucuresti), SIBEX (Sibiu Stock Exchange) si Asociatia Brokerilor. Ne-am intalnit cu Directorii Generali Adjuncti ai celor doua burse si profesionisti din departamentele de Marketing, Educational, Dezvoltare de produse Noi. Am dorit sa ne cunoasca direct, nu din presa sau “din auzite”, sa ne intrebe orice doresc sa stie despre noi, dar mai ales, sa identificam impreuna cum putem colabora in beneficiul pietei de capital locale.

Am prezentat Trading Educators in lume, franchiza locala si am sustinut “Demo”-uri cu Seminariile noastre. Liniile de colaborare discutate sunt in doua directii: prima este realizarea de catre Trading Educators Romania a unor Seminarii personalizate pentru piata de capital romaneasca; a doua este sustinerea Evenimentului din Octombrie 2012 in care Joe Ross va fi gazda Seminarul Day Trading la Bucuresti. Detaliile acestui Seminar le gasiti pe site-ul nostru.

W.S.: Ai tinut primele seminarii sub brandul Trading Educators? Daca da, descrie, te rog, despre cum au decurs si ce feedback ai de la participanti.

M.V.: Am tinut Seminarii online pentru studenti din Canada si Suedia, si seminarii “in person” in Bucuresti pentru corporatisti din multinationale.

Le place Legea Graficelor si Metoda TTE pentru ca sunt usor de invatat si simplu de aplicat, pe orice instrument, in orice timeframe. Le place foarte mult ca seminariile sunt structurate in acel fel in care ei, adultii, invata cel mai bine: urmarind un obiectiv, avand o agenda, o metoda pedagogica si rezultate specifice. Le-a placut mult interactivitatea si ca Seminariile nu s-au oprit la capatul celor 3 – 4 ore standard, ci au continuat pana cand am atins obiectivul de invatare si nu au mai avut intrebari.

In limita timpului disponibil, asigur si un “serviciu” de Customer Service profesionist “pre” si “post” Seminarii, pentru inceput gratuit. Raspund astfel multor intrebari si curiozitati inainte de seminar si urmaresc cum pun in practica cele invatate, dupa seminar. Si acest support este foarte apreciat.

Am si un feed-back recent de la un fost coleg din Orange: “Vreau sa invat “mineritul” de la minerul care a lucrat 14 ani in mina, langa care a explodat bomba si care s-a blocat in lift la jumatatea galeriei…”. E o metafora dar e inca o confirmare ca exista intotdeauna interes de a invata de la un practician si nu din carti.

Pentru moment preluam inscrieri, dar voi relua sustinerea de seminarii in a doua jumatate a lunii iulie, deoarece doresc sa finalizam intalnirile cu institutiile pietei de capital despre care mentionam. E posibil sa sustin si cateva prezentari generale pentru brokeri mai mari, interesati in a promova Trading Educators pentru clientii lor. Va tin la curent.

W.S.:” Ce inseamna evenimentul din octombrie? De ce este important ca un trader sa fie prezent la seminarul lui Joe Ross?

M.V.: Pentru oricine ia trading-ul in serios si vrea sa fie profitabil sau mai ales daca vrea sa faca din trading o ocupatie part-time spre full-time, evenimentul din Octombrie este unul care-i poate schimba viata de trader. Va intelege de ce trading-ul e un business in care profesionistii au castig de cauza in fata amatorilor. Joe Ross iti arata cine, unde, de ce si cum “misca” preturile pe fiecare piata si te invata cum sa profiti ca trader. Sunt adevaruri pe care 90% din traderi nu le cunosc.

In Seminarul din Octombrie, Joe Ross arata cum sa nu cazi prada “rechinilor”. Te invata cum sa inoti pe langa ei, intelegand ce fac si miscandu-te in ritmul lor, astfel incat sa traiesti foarte bine cu “resturile” financiare care raman in urma festinului lor. Lasand metafora la o parte, gasiti detaliile punctuale ale Seminarului lui Joe Ross la Bucuresti pe pagina dedicata Evenimentului, pe site-ul nostru.

Exemplul personal? Daca eu insumi nu credeam ca “le stiu pe toate” la inceputul carierei mele de trader, si participam atunci la Seminarul cu Joe, salvam multi ani si bani. Cati ani? Probabil 4 –5 ani de cautari pentru a ajunge la aceleasi concluzii similar cu cele la care ajungi dupa 2 zile petrecute cu Joe Ross. Cati bani? As fi “salvat” cred cel putin 50,000 de dolari in calatorii, educatii slabe si scumpe cu diversi “guru” prin lume, carti, timp si gandire in directii gresite, oportunitati pierdute.

W.S.: Care sunt targeturile asumate pentru primii doi ani?

M.V. Cateva sute de traderi de succes. E prea devreme sa va spun cate sute, dar mai vorbim intre timp.

Vom ajuta participantii la seminariile noastre sa-si defineasca singuri succesul (pentru ca nimeni nu poate sa o faca in locul lor) pentru a lua apoi cu incredere decizii corecte in trading, asumate 100%, pentru a-si atinge astfel obiectivele personale in trading.

Avem mai degraba un ”target” de a educa piata pentru a primi si recunoaste ca atare educatia cea mai simpla si mai eficienta pe care am descoperit-o dupa atatia ani de trading si cautari. Alte targeturi de cifra de afaceri, profit, etc, vor fi rezultatul natural al satisfactiei si succesului primilor zeci de traderi, care vor povesti mai departe despre experienta lor. La fel s-a intamplat si in cazul celorlalte francize.

W.S.: Care este concurenta ta?

M.V.: Avem in lume concurenta pe pret dar sunt diverse educatii despre care stiu “pe pielea mea” ca nu functioneaza. Cunosc deasemenea teoriile tuturor “guru” ai trading-ului din toate timpurile.
Nu am intalnit insa educatie care sa reprezinte o concurenta pentru Trading Educators la criteriile: simplitate in invatare; aplicabilitatea imediata in orice piata, pe orice instrument si in orice timeframe; capacitatea de a fi pusa in practica in mod profitabil, intr-un timp record, chiar si (sau mai ales) de catre un incepator sau aspirant.

Am aici un sfat prietenesc pentru orice trader, din nou sub forma exemplului meu personal: am fugit din start cand am vazut “educatie” pe grafice de pret pline de multipli indicatori, culori, benzi, cadrane, valuri, patrate, romburi, uneori toate de-a valma impreuna, astfel incat nici nu mai vezi barele de pret, adica singurul lucru care conteaza.

Un trader trebuie sa fie avizat de consecintele unui fenomen numit “dependenta de complicat” care se instaleaza in creier cand ai nesansa sa dai peste astfel de lucruri. Din pacate spatiul e limitat aici sa-l explic, dar e demonstrat prin teste neurologice. El poate ramane “student pe viata” cu zero rezultate.

W.S.: Cum merg lucrurile in Romania, fata de Scandinavia sau Benelux? Dar fata de in lume?

M.V.: Un anglo-saxon cheama instalatorul cand vrea sa repare instalatia si rezolva problema pe loc. Romanul o carpeste el “pe gratis” de cateva ori pana pierde de zece ori mai multi bani decat costa instalatorul. Si asta nu e tot: el nu e educat sa in calcul cat timp si energie (care ar fi produs rezultate si bani in alta parte) pierde cu carpelile, pentru ca se gandeste mereu la ele, stiind in sinea lui ca nu vor fi durabile.

Pe un fundal de lipsa de mentalitate si cultura investitionala, e usor sa crezi ca “le stii pe toate” si sa incepi o ocupatie atat de provocatoare cum este trading-ul fara sa investesti in educatie. In general, romanii invata “the hard way” (pe calea dureroasa), in timp ce anglo-saxonii invata “the easy way”.

W.S.: Cat a costat franciza si investitia pentru demararea businessului? Cati angajati ai in prezent?

M.V.: Cateva zeci de mii de dolari, iar partea mai consistenta a investitiei urmeaza pe masura ce ne vom dezvolta in Scandinavia si Benelux. Am un numar de 4 angajati si colaboratori care acopera functiile pe care le are orice business educational. Este in plan ca echipa sa creasca odata cu lansarea site-ului www.tradingeducators.eu, pentru traderii din Scandinavia si Benelux. Cea mai mare provocare legata de echipa este de a gasi un bun trader si un bun trainer in aceeasi persoana, pentru a mari capacitatea noastra de a sustine seminarii si workshop-uri. Va fi deci o vara calda la propriu si la figura

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri