Daca nu investesti in actiuni si totusi speri ca intr-o zi sa te pensionezi, atunci faci o mare greseala, considera John Bogle, fondatorul Vanguard Group, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de investitii din lume.
Bogle spune ca investitorii pe termen lung nu ar trebui sa fie speriati de evenimentele din ultima perioada si nici de unele erori care au loc in piata, precum cazul recent al firmei americane de brokeraj Knight Capital, care a pierdut 440 mil. dolari din cauza unor bug-uri in sistemele de tranzactionare.

„Pe termen lung astfel de evenimente nu mai conteaza. De altfel, cine investeste intr-un fond mutual se poate felicita ca face acest lucru”, a declarat, pentru CNBC, John Bogle.

Reprezentatul Vanguard Group face referire la faptul ca o prabusire de 70% intr-o saptamana pentru o singura actiune, precum cea inregistrata de titlurile Knight Capital, este putin probabil sa afecteze puternic un investitor pe termen lung cu un portofoliu diversificat.

Bogle il contrazice astfel pe Bill Gross, administrator de fonduri in cadrul Pimco, care afirma ca „impresia investitorilor despre actiuni se schimba precum culoarea frunzelor, din verde, in galben si apoi in rosu”.

Analogia nu este corecta spune John Bogle, acesta afirmand ca „actiunile sunt mai riscante si asadar vor oferi mereu randamente mai mari, cultul actiunilor neavand cum sa se incheie”.

Fondatorul Vanguard Group concluzioneaza atragand atentia ca in 1979 a facut aceeasi afirmatie, dupa care bursele au intrat in cea mai puternica piata „bull” din istorie.

„Sigur, lucrurile depind mult de echilibrul portofoliului, insa oricine nu are actiuni acum face o mare greseala”, a mai adaugat Bogle.

Sursa imagine: advisorone.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri