Ion Mihalache, 39 de ani, a inceput sa tranzactioneze pe bursa in 1996, cand profesorii de la ASE le vorbeau studentilor despre reinfiintarea pietei de capital din Romania. Primii bani adevarati i-a facut din intermedierea vanzarilor de cupoane, apoi a devenit investitor de cursa lunga, incercand sa gaseasca fie companii cu manageri care stiu sa faca bani, fie companii care pur si simplu valoreaza mai mult in realitate decat in lumea creata de investitorii din piata.
In prezent, acesta isi evalueaza portofoliul de investitii pe Bursa la 6 – 700.000 de euro.

“Si eu, ca si majoritatea brokerilor care sunt in piata acum, terminam facultatea in acea perioada. O profesoara de economie ne vorbea despre bursa si multi ne-am indreptat spre piata. Am terminat ASE-ul, am facut cursurile de broker, apoi mi-am deschis o firma care intermedia vanzarea cupoanelor pe Bursa”, incepe sa povesteasca investitorul din Ploiesti.

Acesta isi aduce aminte ca astfel de firme erau pur si simplu inundate la acea vreme de persoane care vroiau sa isi vanda cupoanele primite de la stat.

“Firmele de intermediere faceau foarte multi bani in acea perioada, mai ales daca ne gandim ca la cupoane se practica si un comision de 8%. Tin minte ca erau zile in care faceam si peste 1.000 de dolari castig net; pentru vremurile acelea sumele erau fabuloase. Era o euforie generalizata, toata lumea vroia sa isi ia banii pe cupoane”, spune Ion Mihalache.

Trei ani mai tarziu, acesta si-a inchis firma, dupa ce bursa incepuse sa scada iar cuponarii fie isi vandusera deja titlurile, fie nu vroiau sa vanda la preturile din piata.

“Am inceput sa investesc in diferite societati listate, multe fiind puternic subevaluate. Un exemplu personal pe care mi-l amintesc, si unde am investit, era un comerciant – Muntenia Comal (MUAL). Firma avea 25.000 de metri patrati de spatii comerciale in Ploiesti si pe Bursa era evaluata la circa 200.000 de dolari, asta inseamna ca valoreaza 8 dolari pe metru patrat. Si gresia de pe jos valora mai mult de atat”, considera investitorul.

Mai exista in prezent astfel de oportunitati pe Bursa? “Rar… si poate pe Rasdaq. Pe BVB sunt vazute mai repede de investitori, insa uneori mai sunt oportunitati. Azomures de exemplu, era 0,2 lei cu trei ani in urma, iar acum a fost oferta ferma la un pret de zece ori mai mare”.

Piata bunurilor executate silit - mina de aur a crizei financiare?


Dupa cuponiada si cautarea firmelor subevaluate pe bursa, Ion Mihalache spune ca in prezent incearca sa profite de o noua piata creata de criza financiara – cea a proprietatilor si activelor executate silit.

“Momentan imi impart timpul intre investitiile pe care le mai am pe bursa si o firma prin intermediul careia cumpar proprietati in licitatii, la falimente, executate de ANAF sau de banci si apoi le inchiriez, imi dezvolt propria afacere, sau le vand. Daca ai cash, merita sa investesti in bunuri executate silit; cumperi de 3-4 ori sub pretul de cota, si apoi poti obtine randamente de 20-25% pe an din chirie”.

Mihalache spune ca atitudinea bancherilor fata de cumparatorii bunurilor executate s-a schimbat extrem de mult in anii de criza.

La inceputul crizei cand incercai sa negociezi un pret mai mic bancherii nici nu se uitau la tine. Bancile executau si in 2008 – 2009, dar la preturi ca in anii de glorie ai pietei imobiliare. Acum au revenit cu picioarele pe pamant si sunt mult mai receptivi, sunt preturi incredibil de mici uneori; pentru cine are bani este o piata buna si cred ca va deveni si mai buna”, este de parere Ion Mihalache.

In privinta investitiilor de pe Bursa, ploiesteanul spune ca are plasamente in SIF-uri, Fondul Proprietatea, cateva “rasdace” si in dezvoltatorul imobiliar Impact.

“Anul acesta am cumparat Impact. Mi se pare o actiune foarte ieftina in momentul de fata si pana la urma nicio economie nu poate merge bine fara constructii, fara real estate. Cand romanii vor incepe sa aiba bani, sumele se vor duce spre imobiliare si… masini”, considera investitorul.

"SIF-urile, cele mai prost administrate companii de pe Bursa"


Ion Mihalache este si unul dintre actionarii SIF Muntenia (SIF4) carora administratorii societatii au vrut sa ii suspende o parte din drepturile de vot, la AGA maraton de luna trecuta. Suspendarea drepturilor de vot a fost insa anulata de catre CNVM, institutie careia ulterior i s-a cerut sa renunte la aceasta decizie.

“Este destul de clar ca actionarii care au cerut blocarea deciziilor din AGA sunt de partea administratorilor care nu vor sa isi piarda functia. SIF-urile au fost cele mai prost administrate societati de pe Bursa, iar acum administratorii nu vor sa plece; au avut in administrare o treime din averea nationala iar acum nu mai au aproape nimic. Mi se pare incredibil sa ai pe mana sute de milioane de euro si sa nu fii in stare sa prinzi un trend, un boom, in aproape 20 de ani de zile”, spune Mihalache.

El detine circa 885.000 actiuni SIF4 (0,1% din capital), care in prezent valoreaza 0,62 mil. lei.

“Din ce a facut SIF-ul bani ? Din vanzare de active? Asta poate sa faca oricine! A venit Erste si s-a rugat de ei sa vanda, unde este contributia administratorilor? Va dau doar doua exemple de administrare proasta la SIF4: compania detinea actiuni la o societate agricola – Semina Albesti. Anul trecut, in cel mai bun an agricol al Romaniei de dupa revolutie, ei au reusit sa faca pierdere. In contabilitate au inregistrat 700 kg de grau/hectar, cand la nivel national s-au facut 6 – 7 tone la hectar. Apoi la societatea Bucur Bucuresti, care controleaza 100.000 de metri patrati de spatii comerciale, ei au avut pierdere de de 200.000 de euro. Acestia sunt administratorii SIF4, si din aceasta cauza actionarii vor schimbarea”, spune Mihalache.

"Antreprenorul roman nu se listeaza pentru ca nu vrea sa se uite nimeni in gradina lui"


In privinta administratorilor BVB, investitorul nu are multe de comentat:

“Cred ca de unul singur noul director al Bursei (n.red. Victor Cionga) nu poate face prea multe. Trebuie sa fie sprijinit de Consiliu si apoi nu-i ramane decat sa urmareasca ce au facut altii inaintea noastra, mai exact, polonezii. Nu cred ca este cazul sa inventam noi roata”, mentioneaza Ion Mihalache.

Intrebat in final daca si-ar lista firma pe bursa, in cazul infiintari unei sectiuni noi adresata doar companiilor antreprenoriale, investitorul raspunde transant:

“Nu as lista in primul rand pentru ca nu am probleme cu finantarea si in al doilea rand pentru ca si eu gandesc intr-un fel ca majoritatea antreprenorilor romani: nu vreau sa se uite toata lumea in gradina mea. In plus, in Romania foarte multi patroni de firme nici macar nu sunt constienti de faptul ca se pot finanta pe bursa”, a concluzionat Ion Mihalache.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Educație Bursiera »


Setari Cookie-uri